Terhesség

A köldökzsinór titkai

A babavárás alatt sokszor eszünkbe jut: mi lesz ha a köldökzsinór megfeszül, a babára tekeredik, csomó alakul ki rajta. Megnyugtató, ha megismered, hogy épül fel ez a különleges szerv.
2011. Január 28.

Életünk végéig emlékeztet bennünket a pocakunk közepén látható kis mélyedés arra a szoros kapcsolatra, ami egykor édesanyánkhoz fűzött.

A köldökzsinór az embrióval, majd magzattal együtt nő, s a várandósság vége felé 50-70 centiméter hosszú és 20 milliméter széles lesz. A színe szürkéskék a benne futó erek miatt. Ha aggódsz, hogy rátekeredik a vidáman fickándozó magzatra, nyugtasson meg, hogy átlagos hosszúságú zsinórral ritkán fordul elő ilyesmi.

Ha hosszabb a szokásosnál, rácsavarodhat a baba különböző testrészeire, de mivel rendkívül rugalmas, és az erek nehezen összenyomható kötőszövetbe ágyazottan futnak benne, attól sem kell tartani, hogy a baba egy rossz mozdulattal elnyomja, és így megszűnik a keringés.

A köldökzsinór az embrióval, majd magzattal együtt nő

Túl hosszú, túl rövid

80 centiméteres hosszúság felett már számos szövődmény fordulhat elő, leggyakrabban az, hogy a méhösszehúzódások idején a magzat testére hurkolódott vagy csomós köldökzsinórban csökkenhet a keringés. Hasonló gond a túlságosan rövid zsinórral is adódhat: ha hüvelyi szülés közben megfeszül, teljesen megszűnhet benne a keringés. Nem túl gyakori jelenség, ha a zsinórban a szokásos három helyett csak ér fut, egy artéria és egy véna. Ez rendszerint más rendellenességekkel együtt fordul elő.

Áramlás

Ha a várandósság során a magzat kelleténél alacsonyabb súlya miatt felmerül a lepényi alulműködés gyanúja, ultrahangos flowmetriás vizsgálatot végeznek. Ezzel a módszerrel ítélhetők meg legpontosabban a magzat szervezetében és a köldökzsinórban az áramlási viszonyok. Ha az anya és a magzat közötti vércsoport-összeférhetetlenség miatt magzati vérvétel válik szükségessé, ezt ultrahangos vezérlés mellett köldökzsinór-punkcióval szokták végezni. Hasonló módon kerülhet sor a méhen belüli vérátömlesztésre is, ami szerencsére rendkívül ritkán válik szükségessé.

A köldökzsinór másik fontos feladata az életadó oxigén- és tápanyag-szállításon kívül az, hogy a magzat első játékszeréül szolgál. Az apró kis kezek ebben kapaszkodnak meg először.

Kapcsolódó cikkeink köldökzsinór témában:

Forrás: Kismama magazin