Terhesség

A koronavírus-fertőzés korai tünete lehet

A koronavírus-fertőzés elsőre talán meglepő korai tünetéről számoltak be fül-orr-gégész szakorvosok, ez pedig a szaglás elvesztése.
2020. Március 26.
A koronavírus-fertőzés korai tünete (fotó: Getty Images)

A szagérzékelés hirtelen elvesztése jelezheti az új koronavírus-fertőzést – idézi brit és amerikai fül-orr-gégész szakorvosok (ENT) közösen kiadott útmutatóját a medicinenet.com-nak. A szaglás romlása már a láz-száraz köhögés előtt jelentkezhet.

Ez nem teljesen váratlan tünet egyébként, mert bizonyos vírusfertőzések következtében ideiglenesen a szaglás elvesztése előfordul.

Ez a korai tünet a német fertőzöttek körében háromból kettő betegnél jelentkezik. A szaglás mellett az ízlelőképességben is megfigyelhető a részleges vagy teljes elvesztés.

Gyakran a szaglás elvesztése a fő tünet. Dél-Koreában az enyhe megbetegedések 30% -ában ez a fő figyelmeztető tünet. A világ különböző pontjain ugyanezeket a korai tüneteket tapasztalják.

Az ENT szakértői szerint ez a felismerés nagyon hasznos lehet azoknak, akik egyébként jól érzik magukat, méghozzá azért, mert így tudatába kerülhetnek fertőzőképességüknek és önkéntes karanténba vonulhatnak.

Bár még további tanulmányokra van szükség, de úgy tűnik, hogy a gyógyultak esetében pár héten belül visszatér a szaglás és az ízérzékelés képessége.

(via)