Terhesség

A terhesség 7. hónapja

A terhesség 7. hónapja azt is jelenti, hogy elkezdődött a várandósság harmadik, egyben utolsó trimesztere. A baba odabent rengeteget nő, így ez az időszak kissé kényelmetlenebb lehet. De gondolj arra, hogy már csak néhány hét, és a karodban tarthatod őt!
2021. Április 07.
A terhesség 7. hónapja (Fotó: Getty Images)

Milyen gyakori tüneteket lehet tapasztalni a 7. terhességi hónapban?

 • Nehézkesebb lehet a járás, a lábaidra és a hólyagodra nehezedő nagyobb nyomás miatt, amit a növekvő has okoz
 • Hátfájás a súlygyarapodás miatt
 • Gyakori hangulatingadozások
 • Hasi diszkomfort érzet, és tapasztalhatsz Braxton Hicks-kontrakciókat, más néven jóslófájásokat
 • A megnövekedett vérkeringés miatt duzzadást, puffadást tapasztalhatsz
 • Jobban meleged lehet – függetlenül az időjárási körülményektől
 • A baba egyre jobban nyomja a hólyagodat, ezért sűrűbben tapasztalhatsz vizelési ingert
 • Fokozott fáradtság
 • Sötétedő mellbimbók, a mellek teltek, nehezek, érzékenyebbek lehetnek
 • A súlygyarapodás miatt néhányan tapasztalnak visszerességet
 • Gyakrabban tapasztalhatsz nehézlégzést
 • Néhány nőnél már ekkor termelődik az anyatej, és előfordulhat a sárgás tej szivárgása

A harmadik trimeszterben gyakoribbak lehetnek az alvási nehézségek, többek között a hólyagra nehezedő nagyobb nyomás okozta sűrűbb éjszakai vizelési inger miatt, illetve azért is, mert nehéz olyan pozíciót találni, amelyben kényelmes az alvás. Jó megoldás lehet a pocakod kipárnázása, és a lábak megtámasztása párnával.

Mi történik a 28-31. héten?

A terhesség 28. hetében a baba már kb. 35 cm hosszú és 1100 gramm a súlya, a zsírszövet teszi ki a teste 2-3%-át, és fokozatosan fejlődnek az izmai is.

A 28. hétben a fejlődő magzatban mért agyhullám-aktivitás különböző alvási ciklusokat mutat, beleértve a REM-fázist – ebben az alvási stádiumban szoktunk álmodni. A baba szeme eddig szorosan be volt csukva, de most már tud pislogni is (és szempillái is vannak). Érdekesség, hogy ebben a korban gyakran nyújtogatják a nyelvüket a kisbabák. Azt senki nem tudja, mi lehet az oka, de lehetséges, hogy a magzatvizet kóstolgatják így.

A 29. terhességi hétre a baba már elég erős hozzá, hogy az apró, finom mozgások helyett erőteljes rúgásokkal és ütésekkel adjon hírt magáról – ez az intenzív mozgás az egyre szűkebb helyen pedig időnként akár enyhe fájdalmat is okozhat. A mozgásából észreveheted azt is, hogy gyakran akkor van ébren, amikor te lepihensz, viszont alszik, amikor te ébren vagy és sétálsz. A mellékvesék ebben az időszakban kezdik el kiválasztani az androgén és ösztrogén hormonokat. A baba kezdetleges légzését és a testhőmérsékletét már vezérli az agya. A szervezeted a prolaktin hatására megkezdi termelni a kolosztrumot, az előtejet.

Ezen a héten a baba akár már mosolyoghat is az anyaméhben, főként álmában, és továbbra is csuklik. A picin már most egyre több a zsírréteg – és egyre inkább simul ki a bőre -, de a következő 11 hétben akár meg is duplázhatja a súlyát.

A magzat egyre nagyobb iramban növekedik, a 30. terhességi héten már kb. 27 cm hosszú és 1400 gramm súlyú is lehet. A növekvő zsírszövet nem csak azt okozza, hogy a baba bőr egyre kevésbé tűnik ráncosnak, de segít megtartani a hőt is, miután megszületett. A lanugo kezd eltűnni a pici testéről. A kinti életre készülve a baba elkezdi utánozni a légzőmozgásokat.

A magzat agya is egyre növekszik, és még barázdáltabb, hogy minél több agyszövetnek, agysejtnek jusson hely. Kezei mostanra teljesen kifejlődtek, így az ultrahangon akár azt is látni lehet, hogy megfogja a lábát. Egy nagy változás a 30. héten, hogy a csontvelő teljesen átveszi a vörösvérsejtek termelését.

A 31. hétre lassul a baba rohamos növekedése (a testhossza kb. 83 cm, a súlya 1600 gramm), de lényegesen felgyorsul az agyfejlődés. Az egyetlen létfontosságú szerv, amelynek még érésre van szüksége, a tüdő. A szükséges tápanyag a lepényi keringés által jut el a babához, de már elkezdi nyelni a magzatvizet. A kiválasztás is megfelelően működik, és akár napi fél liter vizeletet is üríthet a magzatvízbe a pici. 

A babának ekkorra már hosszabbak az alvási szakaszai, így az ébrenlét, a mozgás és az alvás egyre meghatározottabb mintáit veheted észre. Már egyre jobban tud információt feldolgozni, érzékeli és követi a fényt, de mind az öt érzéke működik. Érdekesség, hogy ekkor gyakran szophatják a hüvelykujjukat is a fejlődő babák.

Források: babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/28-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/29-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/30-het

babaszoba.hu/terhesseg-hetrol-hetre/31-het

whattoexpect.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

whattoexpect.com

smartparenting.com.ph

parenting.firstcry.com