Terhesség

A terhesség alatt szedett folsav a gyerek érzelmi intelligenciájára is hatással van

A terhes nők számára jelenleg 400 mikrogramm folsav étrendkiegészítő bevitele ajánlott az első 12 hétben, de természetes formában is fogyasztható: a spenótban bőségesen található, bár a kívánt mennyiséget szinte lehetetlen természetes úton bevinni.
2017. Május 10.

A terhesség alatt szedett folsav a gyerek érzelmi intelligenciájára is hatással van

A folsav azért ajánlott, mert a magzat agya így fejlődik a leginkább megfelelően, egy kutatás szerint azonban a bőséges folsavbevitelnek hosszútávú pozitív hatásai is vannak.

Bőségesebb szókincs, magasabb érzelmi intelligencia és jobb kognitív képességek jellemzőek azokra a hétéves gyerekekre, akiknek édesanyja a terhesség első 12 hetében napi 400 mikrogramm folsavat fogyasztott – állítják a University of Ulster unkatársai.

A szakemberek 22 nőnek a terhesség első trimeszterében folsavkiegészítőt adtak, míg 19-en természetes formában – pl. spenóttal – vették magukhoz a szükséges folsavmennyiséget. Ezt követően az anyák placebót kaptak.

Kiderült a hét évvel később, a gyerekekkel folytatott interjúkból, hogy azok, akiknek édesanyja a folsavkiegészítőt kapta, lényegesen magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek, és a szókincsük is nagyobb.

“Azt eddig is tudtuk, hogy a folsav pozitív hatással van a magzatra, de az csak most vált világossá, hogy a pozitív hatás nem csupán három hónapra terjed ki” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Tony Cassidy.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress