Terhesség

A terhesség alatti antibiotikum szedés növeli a spontán vetélés kockázatát

Különösen a terhesség korai szakaszában szedett antibiotikum okozhat problémát.
2017. Május 22.

A terhesség alatti antibiotikum szedés növeli a spontán vetélés kockázatát

A penicillinek, a cefalosporinok, az eritromicin és a nitrofurantoin terhesség alatti alkalmazása biztonságosnak tűnik, a többi antibiotikum viszont növeli a spontán vetélés kockázatát.

Egy 2017-ben a Canadian Medical Association Journal folyóiratban megjelent közlemény alapján számos, különösen a korai terhesség időszakában szedett antibiotikum lehet felelős a spontán vetélés kiváltásáért – kivéve a penicillineket, a cefalosporinokat, az eritromicint és a nitrofurantoint – olvashatjuk a PharmaOnline.hu-n.

A Montreali Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen típusú antibiotikumok milyen mértékben növelik a spontán vetélés rizikóját (ez alatt a 20. terhességi hét előtti spontán vetélést értik).

1998 és 2009 között 182 369 terhességet regisztráltak, amikből 8702 spontán abortusszal végződött. A spontán vetéléses esetek között 1428 (16,4 százalék) esetben a várandós nő antibiotikumot szedett.

Az eredmények alapján a következő antibiotikumoknál kisebb-nagyobb mértékben emelkedett a spontán vetélés kockázata:

– azitromicin

– klaritromicin

– metronidazol

– szulfonamidok

– tetraciklinek

– kinolonok

Az azitromicin szedése mintegy 65 százalékkal emeli a spontán vetélés kockázatát, a klaritromicin alkalmazása több mint kétszeresére növeli azt. A szulfonamidok, tetraciklinek és kinolon típusú antibiotikumok szedése pedig körülbelül két-háromszorosára emeli a rizikót.

A penicillinek és a cefalosporinok terhesség alatti alkalmazása a spontán vetélés esélyét tekintve biztonságosnak tűnik. Az eritromicin szedése sem növeli a rizikót, ahogy a nitrofurantoinnál sem tapasztalták, hogy emelné a vetélés kockázatát.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline