Terhesség

A terhességi komplikáció későbbi szívproblémát jelezhet

Azok a nők, akik a terhesség korai szakaszában a preeclampsia tüneteivel találkoznak, nagyobb eséllyel szembesülnek különféle szívbetegségekkel a szülést követően - derül ki egy friss kutatásból.
2017. Szeptember 21.

„Fontos volna, hogy ezek a nők rendszeres szív- és érrendszeri szűrésen essenek át és eleget tudjanak a megelőzésről is már a legkorábbi szakaszban” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. GianLuca Colussi, az olaszországi Udinei Egyetem munkatársa.

A preeclampsia egy olyan veszélyes vérnyomás-emelkedés, amely a terhesség második felében fordulhat elő. A nők vizeletében gyakran fehérje is megjelenik. Kezeletlen esetben komoly komplikációkhoz vezethet, mind az anya, mind a baba betegségét okozva.

A szakemberek a kutatás során 65 nő szívstruktúráját és funkcióját vizsgálták egy hónappal szülés után. A terhesség előtt egyiknek sem volt magas vérnyomása, de a terhesség során a preeclampsia tünetei mutatkoztak náluk. Harminchét százalékuk a betegség tünetét már a várandósság 34. hete előtt tapasztalta. A kutatásban kontrollcsoportként 16 magas vérnyomással rendelkező nem terhes nő, hat egészséges terhes nő és 30 egészséges nemterhes nő is részt vett.

A két csoport összehasonlításából jöttek ki az eredmények, ami szerint ha a preeclampsia korán jelentkezik, az később nagyobb valószínűséggel vezet anyai szívproblémákhoz. „A fontos az, hogy mind az érintettek, mind orvosaik tisztában legyenek a szülés utáni szívproblémák valószínűségével” – olvasható az egyetem közleményében.

Kapcsolódó cikkeink:

A terhesség alatti magas vérnyomás hosszú távon is gondokat okozhat

Preeklampszia – egy kevésbé ismert terhességi szövődmény

Nem szabad már magzati szűrést végezni praeeclampsia szűrés nélkül!

Forrás: Medipress