Terhesség

A toxémia kivédhető mozgással és megfelelő táplálkozással

A fejlett orvostudomány ellenére még mindig komoly gondot okoz a kismamáknak az úgynevezett terhességi toxémia. Nem szabad félvárról venni a lehetőségét, mivel az anyai halálozások többségéért ez a kórkép a felelős!
2017. Május 24.

A toxémia kivédhető mozgással és megfelelő táplálkozással

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi is az a toxémia

A kór elnevezése egy kicsit félrevezető lehet. A szóban szereplő toxicosis elnevezésre utal, mely terhességi mérgezést jelent. A tudósok úgy vélik, hogy a terhesség során képződő valamely mérgező anyag felszaporodása okozza a bajt, ám ezidáig ezt nem sikerült bizonyítani, nem találtak ilyen anyagot.

A toxémia így sajnos ismeretlen eredetű betegség, mely azonban jellemzően (de sajnos nem kizárólagosan) más betegségekhez kapcsolódik. Ezek a cukorbetegség, illetve az inzulin rezisztencia, az idült vesebetegség, a magas vérnyomás, és a kedvezőtlen vérkeringés. Kialakulásának okai között jelentős szerepe van a környezeti hatásoknak is, a nem megfelelő, túl fűszeres, zsíros, vitaminokban szegény étkezésnek, és persze a mozgáshiánynak is.

A toxémia három tünetéről ismerhető fel. Ezek a következőek:

Fehérjevizelés

– Magas vérnyomás

– Súlyos esetben görcsroham, kóma

Mi a teendő, hogy elkerülhessük?

A toxémia sajnos a terhes nők többségét fenyegető kórkép. A jó hír azonban az, hogy a rendszeres orvosi felügyelettel – ami a terhesség alatt ajánlott is – kiszűrhető, és kezelhető, így minimálisra lehet csökkenteni az anyára, vagy a magzatra gyakorolt súlyos következményeket.

Dr. Angyal Géza azt is kifejtette, hogy a lehetőségek itt nem érnek véget. Fontos kiemelni, hogy a várandósság nem betegség, vagyis nem szabad állandóan fekve, magunkat kímélve tölteni a mindennapokat. Természetesen a megerőltetés sem jó, itt az arany középutat kell megtalálni. A kismama számára a mozgás ugyan olyan fontos, mint bármelyikünk életében. A mozgással ugyanis a vérnyomás rendeződhet. Az izommunka pedig az erek rugalmasságára is jó hatással van.

Emellett nagyon fontos az egészséges táplálkozás. A szervezet számára a terhesség nagyon komoly kihívást jelent. Egy másik élet kihordása, táplálása, fejlődésének biztosítása olyan terhet ró a nők szervezetére, amivel nem igazán találkozhatnak máskor, vagyis a test sokszor igen nehezen birkózik meg vele. Szerencsére azonban a megfelelő tápanyag, vitamin és nyomelemellátással segíthetünk önmagunknak, hogy ezt az időszakot is jobban viseljük.

A szakemberek jelentős része egyetért abban, hogy a várandós vitaminokkal a terhesség időszaka könnyebben átvészelhető, segítségükkel a babavárás kevesebb kockázattal járhat. Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy milyen készítményt szedünk. Fontos, hogy jól felszívódó anyagokat tartalmazzon, ellenkező esetben igazából csak a tablettát nyeldekeljük, lényeges segítséget nem remélhetünk. Azok az anyagok, melyek szerves kötési formában (citrátok, glükonátok, stb.) vannak jelen, felszívódás szempontjából lényegesen jobbak, akár 80%-al jobban hasznosulnak szervetlen kötésű társaiknál.

Ennek oka egyszerű: a mesterségesen előállított anyagok is képesek azt a hatást kiváltani, mint szerves társaik, laboratóriumi körülmények között. A valóságban azonban bizonyos anyagok felszívódásához más segédanyagok kellenek, melyek a természetben jellemzően együtt, szerves kötésben vannak jelen. A készítményekben tehát ezt a kötési formát érdemes keresni.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: ratkotunde.hu