Terhesség

Alacsonyabb libidó a terhesség alatt

Ha nem igazán vagy abban a hangulatban a terhesség alatt, ne ess pánikba. Ez csak ideiglenes.
2020. Szeptember 21.
Alacsonyabb libidó a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Ez gyakori ebben a babavárás idején, a nők szinte 60%-a számol be arról, hogy a terhesség bizonyos időszakaiban csökken a libidójuk.

A What to Expect szerint  a libidó változása a terhesség alatt teljesen normális, akár fokozódhat vagy csökkenhet is a nemi vágy a várandósság idején.

A kutatások azt sugallják, hogy a csökkent szexuális vágyat leginkább a harmadik trimeszterben lehet tapasztalni, amikor a növekvő has kényelmetlenné tesz bármilyen mozgást, és a közelgő szüléssel kapcsolatos gondolatok közepette a szex háttérbe szorulhat. Az első trimeszterben az émelygés, a fáradtság, a mellek érzékenysége lehet hatással a csökkent nemi vágyra.

Miért csökkenhet a libidó?

A terhességi hormonok váltakozó szintje okozhatja a libidó csökkenését, de ugyanúgy a komplikált érzelmek is meghúzódhatnak a dolog mögött. Az érzékeny mellek, a változó hüvelyi folyás, az olyan emésztési problémák, mint a puffadás, is hatással lehetnek a csökkenő szexuális vágyra, és van, akit a súlygyarapodás zavar. A kimerültség, a fokozott stressz sem támogatja az együttléteket.

A nők nagyjából 30%-a amiatt aggódik, hogy a szex, vagy akár az orgazmus negatív hatással lehet a babára, vagy koraszülést válthat ki. Ha hasonló félelmeid vannak, ezekről érdemes beszélned az orvosoddal, hogy nem árthat a babának az együttlét.

Meddig tart a csökkent libidó?

Néhányan, akik az első trimeszterben tapasztalnak csökkent nemi vágyat, a második trimeszterben ez erősen visszatérhet. De vannak olyanok is, akiknél a 9 hónap során végig tapasztalható a csökkent szexuális vágy.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha a szülés után is fennáll a gyenge libidó, hiszen ez a kutatások szerint akár a szülés utáni 6 hónapig is eltarthat. Ha ezután sincs kedved az együttléthez a pároddal, akkor érdemes szakember segítségét kérned.

Ha partnered elutasítottnak érzi magát, sokféleképpen éreztetheted vele, hogy szereted, gondoskodsz róla, még akkor is, ha ez nem vezet aktushoz. Helyezzétek a hangsúlyt az intimitásra.