Terhesség

Aranyosan reagált a kutya, amikor várandós gazdája hasában rúgott a baba

A nyolchónapos várandós kismama kedves videót osztott meg a kutyájáról, aki hozzábújt, amikor babája rugdosni kezdett.
2023. Június 22.
(Kép forrása: @lizlovery/TikTok)

Nagyon aranyos videót osztott meg a TikTok-on @lizlovery néven regisztrált kismama, amiben éppen a kanapén pihen, miközben golden retriever kutyusa, Winnie hozzá bújik. „A kutyám észrevette, hogy terhes vagyok” – írta a videóhoz a kismama, amiben kedvence felemelte a hasáról a fejét és körülnézett, miután érzékelte a baba mozgását. Ezután pedig még közelebb bújt gazdájához, és a hasára fektette a fejét.

A videóban később Winnie feláll és az édesanya vállára teszi a mancsát, miközben a hasát nézi, és újra hozzá bújik a pocakjához.

 

Az Insider megkérdezte Lovery-t, aki elmondta, hogy nem lepte meg kutyája reakciója, mert az egyéves Winnie „természetéből fakadóan nagyon intuitív és kíváncsi”, míg másik kedvencük, az ötéves Teddy „még mindig nem veszi észre a terhességét”.

Hozzátette, hogy örül, hogy meg tudta örökíteni a szívmelengető reakciót, és hogy „örül, hogy annyira összhangban van vele, hogy rá tudott jönni, hogy mi történik”.

Valóban megérzik a kutyák, ha a gazdájuk babát vár? Erre vonatkozóan nincs olyan tanulmány, ami ezt kimutatta volna, azonban sokan tapasztalták úgy, hogy házi kedvencük másképp viselkedett a terhességük idején. Például még kedvesebb, gyengédebb, esetleg védelmezőbb lett a kutyájuk.

Arra vonatkozóan sincs kutatás, hogy a kutyák ki tudják szagolni a kismamáknál a hormonális változásokat, de olyan bizonyítékok vannak, amik arra utalnak, hogy egyéb szagváltozások mellett más emberi hormonokat is érzékelnek.

„A terhesség alatt a nők hormonális miliője olyan drámai módon megváltozik, hogy logikus lenne, ha kutya barátaink érzékelnék ezt az illatbeli változást” – mondta korábban az Insider-nek Rebecca Greenstein, a Rover állatorvosi tanácsadója.

Az Amerikai Kennel Club egy korábbi, a témáról szóló cikkében Dr. Ann Hohenhaus, a New York-i Állatorvosi Központ állatorvosa elmondta, hogy a kutyák hatvanszor annyi szaglóreceptorral rendelkeznek, mint az emberek, és negyvenszer annyi agyi energiát fordítanak a szaglásra, ami lehetővé teszi a számukra, hogy 30-100 ezer illatot tudjanak megkülönböztetni.

Az AKC hozzáteszi, hogy bár a kutya érzékelheti az illat változását, attól még nem biztos, hogy a változás okát is tudja. Amit megért, az az, hogy valami megváltozott, mind fizikailag, mind a viselkedésben, és az természetes, hogy ezt észreveszi és érdeklődést mutat iránta.

Dr. Rachel Barrack állatgyógyász is rámutatott arra, hogy az otthoni változások mindig hatással lesznek a kutyára. „A kutyád elég okos ahhoz, hogy felfogja ezeket a terhesség alatti változásokat, mind fizikailag – a tested változását, a hasad, az illatod –, mind érzelmileg, például az érzéseidben vagy a hangulatodban” – mondta az AKC-nak.