Terhesség

Megérezheti a kutyád, hogy babát vársz?

Képesek lehetnek a kutyák megérezni, ha a gazdájuk babát vár? Négylábú barátod már akár akkor megérezheti, hogy terhes vagy, amikor ezt te magad még nem is tudod?
2023. Január 21.
(Kép forrása: Getty Images)

Ha van kutyátok, biztosan tapasztaltad már néhány esetben, hogy időnként úgy tűnik, mintha lenne egy „hatodik érzéke”, és előre megérezne bizonyos történéseket – például, ha jön egy vihar. Ez arra is vonatkozhat, hogy már azelőtt észre veheti, hogy babát vársz, mielőtt azt te magad tudnád? A Verywell Family állatorvos és nőgyógyász szakembereket is megkérdezett arról, hogy ez vajon lehetséges-e.

Határozottan van ebben némi igazság, mondta a portálnak Sarah Wooten állatorvos és állatszakértő. Hozzátette, hogy bár ezt alátámasztó tanulmányok nincsenek, de ő úgy véli, hogy a kutyák érzékelik a korai terhességet, de valószínűleg nem tudják, hogy mit észlelnek. „A várandósok számos hormonális változáson mennek keresztül, amelyek finom eltolódást okozhatnak a test illatában, amit a kutyák elméletileg észlelhetnek az elképesztően érzékeny orrukkal.

Ezzel egyetért Mitchell Kramer, a Huntington Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának elnöke, aki arról számolt be a portálnak, hogy bár kifejezetten ezzel kapcsolatos kutatással nem találkozott, de sok anekdota szól erről. Olyan várandósok, akiknek kutyája van, számoltak be arról, hogy a kutyáik másként viselkednek, védelmezőbbek lehetnek, és a kismama közelében maradhatnak.

Kramer azzal is egyetértett, hogy a jelenség mögött állhatnak a terhességi hormonok, és a kutya erős szaglása. Szerinte is érzékelhetik a kutyák a nagyon finom változásokat az emberi szagokban, amiket a hormonális változások okoznak, és a béta-hCG, az ösztrogén és a progeszteron hormonokra hivatkozott.

A kutyák ezen kívül a napi szokások finom változásait is észrevehetik, mondta el Wooten, aki szerint egyes kutyák nagyon ráhangolódhatnak a gazdájuk hangulatára és viselkedésére. Észrevehetnek a terhesség miatti változásokat, mint például a reggeli rosszullét vagy más változások a rutinban.

Hogyan reagálhat a kutya arra, ha azt érzi, hogy a gazdája terhes? Minden kutya más, és egyedi a kapcsolatuk az emberekkel, így számos egyéni tényezőtől függhet, hogy hogyan reagálnak, beleértve az otthoni környezetet, az négylábú kedvenc és a gazdija dinamikáját, és a jelenlegi rutin sajátosságait.

Wooten szerint néhány kutya például nem csinál semmit másképp. „Néhány kutya túlzottan védelmezővé, tartózkodóvá, szorongóvá vagy nagyon ragaszkodóvá válhat. Mások a szorongással összefüggő romboló magatartást mutathatnak, mint az ásás vagy a rágás.” Ezek a viselkedésbeli eltolódások a rutin változásai vagy a szervezet biológiai változásai miatt történhetnek.

Forrás: verywellfamily.com