Terhesség

Megérzi a macskád, hogy babát vársz?

Vajon a család négylábú tagja érzékelheti azt, hogy terhes vagy? Megérezheti akár már azt megelőzően, hogy te magad tudnál erről?
2023. Január 16.
kismama cicával
Tudja a cica, higy terhes vagy? (Kép forrása: Getty Images)

Ha egy cicával is osztoztok az otthonotokon, bizonyára felmerül benned a kérdés, hogy kis kedvenced vajon tudja-e rólad, hogy éppen babát vársz? Vagy akár ha még csak próbálkoztok, akkor esetleg megérezheti, hogy hamarosan bővül a család, még azelőtt, hogy te erről biztosan tudnál?

A Verywell Family portálnak Chyrle Bonk állatorvos elmondta, hogy úgy tűnik, a macskák már a korai időszakban megérzik a gazdi terhességét.

A macskáknak erős a szaglásuk, és ennek köszönhetően érzékelik már nagyon korán a terhességet a portál szerint. Ahogy egy másik állatorvos és viselkedéskutató, Paola Cuevas magyarázta, a macskáknak rendkívül kifinomult a szaglása, és akár 200 millió szagreceptoruk is van, aminek köszönhetően ez sokkal jobb, mint az emberek szaglása. Ennek köszönhetően pedig már a terhesség miatt bekövetkező legkorábbi hormonális változásokat is érzékelheti a cica.

A terhesség elején a terhességi hormonok – az ösztrogén, a progeszteron és a hCG – szintje mind növekszik, a hCG mennyisége például 2-3 naponta megduplázódik az első 10 hét folyamán. A hormonális változás a test illatának megváltozását okozza, amit a macska akár már azelőtt észlelhet, hogy terhességi tesztet csinálnál.

A terhesség korai szakaszában nagyon kis mértékben a testhőmérséklet is emelkedhet. Ez túl kicsi mértékű változás ahhoz, hogy az ember számára észrevehető legyen, azonban a cica észlelheti és még kedvelheti is.

Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a macska csak annyit érez, hogy valami megváltozott – legalábbis az első terhességkor biztosan. „A macskák konkrétan nem tudják azt, hogy valaki terhes. Amit tudnak, az, hogy megváltozott az adott személy szaga” – mondta el Cuevas. Hozzátette, hogy a macskák azonban képesek tanulni, így ha a gazdájuk többször várandós, valószínűleg összerakják a képet, és rájönnek, hogy a baba az adott szag után érkezik.

Bonk szerint a macska hallása akár háromszor olyan erős is lehet, mint az emberé, így akár a pocakban lévő baba szívverését is meghallhatja. „A macska külső fülei 180 fokkal el tudnak fordulni, hogy megtalálják a zaj forrását és helyét, és azonosítani tudják még a leghalkabb nyikorgást , vagy a zsákmányuk egyéb zajait” – mondta Cuevas, aki szerint minden bizonnyal lehetséges, hogy a macska észlelje a baba szívverését. Azonban ebben az esetben is csak azt érzékeli, hogy valami megváltozott.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy a változások hatására másképp viselkedik majd a cica?

Ez az adott macskától függ, és attól, hogy általában hogyan reagál a környezete változásaira. Vannak cicák, akik túl ragaszkodóak lehetnek, mások kíváncsibbak és figyelmesebbek, egyesek pedig szoronghatnak és idegesek lehetnek, mert azt érzik, hogy változott a rutinjuk. Ilyen esetben próbáld meg a meglévő rutint a lehető legjobban tartani, hogy lássa a kedvenced, hogy a változások nem azzal járnak, hogy az ő rutinja változik meg.

Forrás: verywellfamily.com