Terhesség

Megérezheti a kutya, hogy babát vársz?

Szakértők beszéltek arról, a kutyák tudják-e jelezni azt, hogy valaki éppen kisbabát vár.
2020. Július 13.
Megérezheti a kutya, hogy terhes vagy? (Fotó: Getty Images)

A kutyák nagyon érzékeny lények, gyakran reagálnak intenzíven a környezetüket és a körülöttük élő személyeket ért változásokra. Egy veszteség után pedig gyászolhatnak is. Így nem is olyan meglepő, hogy vannak, akik azt állítják, kedvencük tudta, hogy babát várnak, mielőtt ezt még ők maguk felismerték volna.

A HuffPost megkérdezett néhány szakértőt arról, vajon tényleg tudhatják-e a kutyák, ha gazdájuk terhes, annyira korán, amikor még nincs szemmel látható jele, és ha igen, honnan tudhatják? Habár a témában nincsenek hiteles kutatások, léteznek olyan tanulmányok, amelyek a kutyák érzékelésével, észlelésével foglalkoznak.

Mary R. Burch, az Amerikai Kennel Klub (American Kennel Club) állatok viselkedését tanulmányozó szakértője szerint a kutyák nagyon jó megfigyelők. – Nagyon jó a szaglásuk és a látásuk, így nem lenne meglepő, ha képesek lennének érzékelni egy olyan változást, hogy egy nő babát vár – magyarázta.

Szerinte sok kutya tudja jelezni, hogy valamilyen változást észlel, egy terhességnél az illathoz és a megjelenéshez kapcsolódó fizikai változások alapján, de a viselkedésbeli és érzelmi változásokat is felismeri. – A várandós nőknél változik a test kémiája, amely eredményezhet illatváltozást, amikor a szervezet pH-egyensúlya, a hormonok szintje és az étrend megváltozik. A reggeli rosszullét miatt pedig érezheti azt a kismama, hogy nem akar enni, ami ketózissal járhat a szervezetben, ez pedig kellemetlen leheletet is eredményezhet – mondta el Burch.

A kutyáknak valójában nagyon jó a szaglása, ezt használják például a mentőkutyáknál is. Kutatások szerint a kutyák fel tudnak ismerni különböző egészségügyi állapotokat is, mint a migrén vagy az epilepsziás roham.

Észreveheti azt is, ha egy számára idegen ember várandós?

Sarah Wilson, kutyakiképző szerint a kutya képessége, miszerint észleli esetleg a terhességet, valószínűleg attól függ, hogy az adott személyt ismeri-e. – Egy ismerős nő esetében a hormonok és a test kémiájának változása jobban észlelhető, mint valaki olyannál, akivel még sohasem találkozott – fogalmazott Kate Mornement, ausztrál állatviselkedés tanácsadó.

Burch szerint a kutyával egy háztartásban élő nők esetében a legnyilvánvalóbb a változás a négylábú számára, de észrevehetik más nők testének kémiai változását is. Mornement szerint pedig a szaglás által érzékelt hormonális változásokon kívül a magzati szívverést is hallhatják a kutyák. Hivatalos kutatás nem létezik ennek alátámasztására, de sok várandós édesanya osztotta meg olyan tapasztalatát, amely alapján ez lehetséges.

Ha érzékelik a terhességgel járó változásokat, azt nem tudjuk, hogy megértik-e a változások mögött álló okot, illetve összekapcsolják-e azzal, hogy végül egy újszülött érkezik majd haza.

Milyen hatással lehet a kutya viselkedésére egy terhesség?

A terhesség hatással lehet a kutya hangulatára és viselkedésére, ám ez nincs így minden esetben. Mornement beszámolt arról, hogy amikor ő várta a gyermekét, két kutyájuk közül az egyik nem viselkedett másképp, míg a másik nagyon szorongó lett. Számtalan kliensétől pedig azt hallotta, hogy terhességük idején megváltozott a kutyájuk viselkedése, a négylábúak főként ragaszkodóbbá váltak. A kismama gyakran teheti a kezét a hasára, így védelmezve a születendő gyermekét, akár attól is, hogy a kutya megpróbáljon a hasára ugrani, amitől az állat érzékenyebbé válhat, vagy több figyelmet igényelhet.

Burch elmesélte, hogy egy ismerőse észrevette, hogy amikor már terhessége előrehaladottabb állapotban volt, a kutyája szorongóbbá vált, amit azzal magyarázott, hogy a házat próbálták a csecsemő igényeihez szabni, ez pedig megváltoztatta a családi ütemtervet, és a kutyával való játék idejét is. A szakember kiemelte, hogy ideális esetben a leendő anya és apa nem felejtik el a kutyát sem, és eleget foglalkoznak vele.

Wilson elmondta, hogy több történetet hallott arról, hogy a kutyák védelmezőbbé, figyelmesebbé váltak, reagálva gazdájuk várandósságára, de megjegyezte, hogy ezek általában utólagos észlelések. Ilyenek voltak azok a beszámolók, hogy a kutya új helyet választott az alvásra, ahonnan figyelni tudta a kismamát, a sétáknál úgy helyezkedett, hogy az édesanyát elválassza az idegenektől, vagy hogy nagyon sokszor megbökdöste gazdáját

Forrás: huffpost.com