Terhesség

Az első harmad

Tudni szeretnéd, mi történik az első harmadban? Összefoglaltuk a legfontosabb eseményeket.

1-3. hét

MAMA: A megtermékenyülés után hét nappal már óriási változások játszódnak le. A zigóta olyan hírvivő anyagokat bocsát ki, amelyek jelzik: most nem lesz szükség menstruációra. A terhességi hormonok pedig teszik a dolgukat: előkészítik a helyet és a körülményeket.

MAGZAT: A vándorlás a 7-8 centis petevezetékben hosszú napokat vesz igénybe. A megtermékenyülés után egy héttel kezd beágyazódni a méhnyálkahártyába az osztódó, pöttynyi zigóta.

4. hét

MAMA: Legkorábban most, vagyis a menstruáció esedékességének időpontjában lesz pozitív a terhességi teszt. Hüvelyi ultrahangvizsgálattal legfeljebb a parányi szikhólyag mutatható ki. Gyakoribb vizelési ingert érezhet a kismama, s melle is érzékenyebbé válik.

MAGZAT: Mérete még egy milliméter sincs, de máris egyéniség! Viharos gyorsasággal osztódó sejtjeiben minden információ adott a további fejlődéshez. A megtermékenyítéstől számított tizennegyedik naptól már embriónak szólíthatjuk!

5.hét

MAMA: Bizonyos jelek mind nyilvánvalóbban utalnak az áldott állapotra: a jellegzetes szagoktól, ízektől korábban szokatlan undor foghatja el a kismamát.

MAGZAT: Rizsszemnyi méretű, és csendesen lebeg a magzatvízben. Közben hihetetlen gyorsasággal fejlődik: látszik a sötét folt szemecskéi helyén, ott vannak a pirinyó kar- és lábkezdemények is.

6. hét

MAMA: A terhességi hormonok egyre nagyobb mennyiségben termelődnek, s ennek következtében a kismamák egy része émelygéssel, hányingerrel ébred reggelenként.

MAGZAT: A szíve fél milliméteres, és már működik is! Az embrió CRL-mérete két milliméter, teljes testhossza négy-öt milliméter.

7. hét

MAMA: Ólmos fáradtság és álomkór szinte egész nap! Pihenjen, ha csak lehet, a kávéivás már csak azért sem jó megoldás, mert többnyire a szaga is elég ahhoz, hogy undort váltson ki ezekben a hetekben.

MAGZAT: A fejhez és a lábakhoz képest hatalmas farok a törzsfejlődés korábbi lépcsőfokaira emlékeztet. Már ott a pici vese és a tüdő, de a fiúk és lányok közt még semmi látványos különbség! A CRL 10 milliméteres.

8. hét

MAMA: A méh már akkora, mint egy közepes nagyságú narancs, kézi vizsgálattal is tapintható. Fokozatosan a méhlepény veszi át a sárgatest szerepét a tüszőhormon termelésében. Kényelmetlenné válik a ruhaneműk szorítása, pedig a pocakból még semmi sem látszik!

MAGZAT: CRL-je 17 milliméter. Van már füle, orra is. Élénken, de észrevétlenül mozgolódik odabent a meleg magzatvízben.

9. hét

MAMA: A terhességi hormonok műve az egyre fokozottabb vízvisszatartás, hogy növekedhessék az érpályákon keringő vér mennyisége. Ez biztosít jobb oxigénellátottságot a hajszálerekben.

MAGZAT: CRL-je 2,5 centi. Sokat mozog, bár édesanyja ebből még semmit sem érez. Szeme és szemhéja is látható.

10. hét

MAMA: A kötőszövetek lazulása miatt az erre hajlamos kismamáknál visszeresedés jelentkezhet. A várandósság negyede ezzel már el is telt.

MAGZAT: Súlya 13 gramm, CRL-je 3,4 centi. Arcocskája már nagyon emberi, a külső nemi szervek is jól láthatóan fejlődésnek indultak.

11. hét

MAMA: A méh növekedése most már olyan mértékű, hogy egészen enyhe domborulatot ruha nélkül, kívülről is lehet látni.

MAGZAT: Tömege már a 48 grammot is elérheti, a CRL pedig 4,4 centi. Lényegében minden szerve kialakult már. A fejlődés legkritikusabb szakasza lezárult.

12. hét

MAMA: Az émelygős időszak elmúltával fokozottabban jelentkezik a kívánósság. Nem szokatlan, ha az első harmadban alig növekszik a testsúly, rövidesen változni fog a helyzet! Ezen a héten kerülhet sor a tarkóredő szűrésre.

MAGZAT: Hivatalos neve ettől a héttől kezdve: magzat, CRL-je 5,4-5,5 centi. Az ultrahang képernyőjén látszik, hogyan mozgatja a karját és lábát.

Az első harmad szűrővizsgálatai

Az első harmadban a legtöbb kismama elvégezteti a laborvizsgálatokat, a rákszűrést, és vércukorvizsgálat céljából úgynevezett tesztreggeli elfogyasztására is sort kerít. A terhességi diabétesz szűrésére azért kerül sor, mert az anyai cukorháztartás zavarai veszélyeztetik a magzatot.

A szűrővizsgálat eredménye alapján nem szokás diagnózist felállítani, csupán arra alkalmas, hogy kiválasszák azokat a pácienseket, akiknél alaposabb vizsgálódásra van szükség. A tesztreggelit, mely egy darab “vizes” szabvány zsemlét és két deci tejet tartalmaz, éhgyomorra, reggel hétkor kell elfogyasztani. Egy óra múlva kell megmérni a vércukorértéket a vérszérumból, a vizsgálat kivitelezésére a gyorsteszt nem alkalmas, csak laboratóriumi módszerekkel számíthatunk pontos eredményre.

A terhességi cukorbetegség gyanúja akkor merül fel, ha ez az érték 7,0 felett van. A 7,0 feletti érték azt jelenti, hogy a kismama nyolcvanszázalékos valószínűséggel terhességi cukorbetegségben szenved. Szűrővizsgálati eredmény alapján azonban nem szükséges diétát és bármiféle kezelést elrendelni.

Kóros tartományba eső érték esetén ugyanis további vizsgálatra, úgynevezett cukorterhelésre kerül sor. Ennek során az éhgyomorra, reggel hétkor megivott, két-három deciliternyi vízben feloldott 75 gramm cukrot tartalmazó oldatot kell meginni, majd két óra múlva vércukorértéket mérnek laboratóriumi módszerrel, vérszérumból. Ha ez az érték 7,8 felett van, akkor valóban terhességi cukorbetegségről beszélünk.

Ilyenkor forduljunk szakemberhez, aki a kismamát megtanítja a hatékony diétára, és irányítja a további kezelést. Ennél alacsonyabb értékeknél nem kell diétázni, de indokolt lehet a szűrővizsgálat havonkénti ismétlése.

Szómagyarázat:

CRL: A tizennegyedik hétig az ultrahangvizsgálat során mindig a CRL-értéket adják meg, ez a baba feje búbjától a popsijáig mért érték.

Szaktanácsadó: Dr. Csákány M. György szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó cikkeink:

  • Terhes-e vagy várandós?
  • Babát várok!
  • A fogantatástól a kezdetekig
  • Láthatatlan hetek – az első három hónap
  • Forrás: Kismama magazin