Terhesség

Béranyaság: ügynökség is van a toborzásra

Számos országban működik, Magyarországon tilos, de nem büntetik a béranyaság intézményét.
2017. Szeptember 26.

Jól tudjuk, hogy számos amerikai híresség, köztük például Sarah Jessica Parker vagy Nicole Kidman is béranyák segítségével lett anya. Világszerte ügynökségek foglalkoznak azzal, hogy béranyák közreműködésével gyermeke legyen olyan pároknak, akiknek más módon nem sikerülhet. Egy ilyen vállalkozás segített Monikának is, hogy újra anya lehessen. Az 53 éves magyar nő ikrei Grúziában születtek, ezzel Monika hatgyermekes anya lett.

Magyarországon sok a bizalmatlanság a béranyasággal kapcsolatban, pedig azokban az országokban, ahol legálisan működik az intézmény, szigorú szabályozás mellett történik a béranyaság. Monika és párja hat éve döntöttek úgy, hogy szeretnének közös gyermeket. Hossza kutakodás és egyeztetések után születtek meg a babák.

Hosszas egyeztetés következik, és már orvosok, jogászok, pszichológusok és szociális munkások segítik mindannyiu¬kat. Egyik fél sem élhet vissza a másik helyzetével – sem a béranya, sem a reménybeli szülő nem gondolhatja meg magát – magyarázta Monika a Blikknek.

Magyarországon tilos a béranyaság, de a törvény mégsem bünteti. Mivel az anya a magyar jogban ma az a nő, aki a gyermeknek életet adott, ezért a magyar jog nem ismeri el Monikát gyermekei anyjaként. Örökbe fogadásról sem lehet szó, mert Monika életkora ezt nem teszi lehetővé.

A Blikk megkérdezte a témában Harrach Pétert, aki azt közölte, hogy a kormány számos intézkedése a gyermekvállalási kedvet erősíti. A természetes úton gyermeket vállalni nem tudóknak külön segítséget kell adnunk, figyelembe véve a bio¬etikai és egészségi szempontokat.

Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő, aki lombikprogram keretében adott életet gyermekének úgy nyilatkozott, hogy ideje lenne támogatni a vágyott gyermekek megszületését, akár a béranyaság intézményét is.

Kapcsolódó cikkeink:

46 évnyi küzdelem, hogy anya lehessen

Amikor a meddőség oka ismeretlen

Dajkaanyasági törvény készül Romániában

Forrás: Blikk.hu