A higanyfogyasztással kapcsolatos aggodalmak miatt számos tengeri herkentyű van, amit a terhes nőknek nem szabad enniük.
Szerencsére, ha teljesen megfőzték, akkor pl. a rák egy mérsékelten fogyasztható élelmiszer a terhesség alatt is.
Egy 2017-es ajánlás szerint – amit az az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) és a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) dolgozott ki – a főtt rák az egyik legjobb választás, ha terhesen tengeri herkentyűt szeretnék enni. Nyers állapotban azonban tilos rákot enni, mert növeli az ételmérgezés kockázatát.
Inkább valódi rákot együnk, a sokkal olcsóbb rák “utánzatok” (sok esetben ezekkel találkozhatunk a sushikban, ezek az ún. surimik, amik 30-50 százalékban tartalmaznak halat, tehát nem rákot) mivel főzve vannak, ezért biztonsággal fogyaszthatók terheseknek is. Tartalmazhat tojásfehérjét, mesterséges aromát és cukrot, és kevesebb omega-3 található bennük, mint az igazi rákban.
A tenger gyümölcsei egyébként bővelkednek omega-3 zsírsavakban.
Hetente 2-3 alkalommal ajánlatos fogyasztani az alábbiakat (főzve!):
- harcsa
- rák
- folyami rák
- édesvízi pisztráng
- homár
- foltos tőkehal
- lazac
- sárga tőkehal
- garnélarák
- fésűkagyló
- maréna
Hetente egyszer ajánlatos terhesség alatt:
- ponty
- sügér
- tonhal
Ezeket pedig kerüld el terhesség alatt:
- nyers osztriga
- sashimi
- makréla
- kardhal
- cserepeshal
- marlin
Ezek a halak magas higanytartalmuk miatt nem ajánlottak a terhesség alatt. A nyers halak és kagylók ételmérgezést okozhatnak, aminek tünetei a hányás, hasmenés, gyomorfájás.
Az előkészítés létfontosságú, ha tengeri herkentyűket akarunk enni terhesség során. Ügyeljünk a tárolásra, és a higany-tartalomra is: ezeket a tengeri herkentyűket kerüljük el.
(via)
Kapcsolódó cikkeink: