Terhesség

Erre figyelj, ha télen vagy terhes

Bár a várandósság bármelyik évszakban megviselheti az kismamákat, télen az év többi hónapjaihoz képest egy kicsit több kihívással kell szembenézniük. Lássuk, mi mindenre érdemes figyelned!
2019. December 29.
Erre figyelj, ha télen vagy terhes

Légy óvatos a téli időben!

Séta közben mindig figyelj oda, hogy csak olyan utakon közlekedj, melyek nincsenek teljesen bejegesedve. Mivel pocakkal a súlypontod egészen máshol helyezkedik el, még egy aprócska megcsúszástól is könnyen eleshetsz. A téli sétákhoz a biztonság kedvéért mindig stabil, lapos talpú csizmát húzz fel.

Öltözködj rétegesen!

Bár a várandósságod alatt a testhőmérsékleted kicsit magasabb lesz a megszokottnál, ez nem jelenti azt, hogy védve lennél a hidegtől. Lehet, hogy te úgy érzed, hogy majd kigyulladsz, de bőröd és szervezeted továbbra is érzékeny lesz az alacsony hőmérsékletre. Fontos tehát, hogy ezekben a hónapokban melegen, rétegesen öltözködj, szerezz be vízálló holmikat, és a kesztyűt, sálat, sapkát, valamint a meleg zoknit se felejtsd el.

De arra is figyelj, hogy a ruháid kizárólag természetes anyagból készüljenek, ne szorítsanak, jól szellőzzenek, jól szívják a nedvességet és persze tartsanak is melegen. A gumírozott szárú zoknikat, a szoros nadrágokat inkább kerüld, hiszen ezek gátolhatják a vénás keringést és elősegíthetik a trombózis kialakulását.

Figyelj a bőrödre!

A téli időjárás könnyen kiszárítja a bőrt, éppen ezért ilyenkor kifejezetten oda kell figyelni a bőrápolásra. Bármennyire is csábító, ezekben a hónapokban inkább kerüld a túl meleg vizet zuhanyozás közben, hiszen a forró víznek szintén szárító hatása van. Fürdés után pedig mindig használj hidratáló testápolót.

De mivel a hideg téli szél az arcodat is könnyen kiszáríthatja, a házból kilépve érdemes ajakbalzsamot használnod, és az arcodat is jó, ha bekened egy fényvédő hidratálóval. Persze a téli napsugarak kevésbé erősek, de még így is árthatnak a bőrödnek. Végül, de nem utolsó sorban a rendszeres folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkezni, hiszen a belső hidratáltság a szép bőr elengedhetetlen hozzávalója.

Maradj aktív!

Bár télen hajlamosak vagyunk bekuckózni a meleg szobába, fontos tudnod, hogy ilyenkor is időt kell fordítanod a rendszeres mozgásra. Már az is sokat számít, ha a mindennapjaidba beiktatod a rendszeres sétát. Viszont tudod, a téli sétához mindenféleképpen öltözz fel jó rétegesen és kerüld a csúszós utakat. Ha nem akarsz kint fagyoskodni, és ha már nagyon profi vagy a várandós tornában, jógában, otthon is végezhetsz gyakorlatokat.

Párásíts!

A téli páramentes, száraz levegő kiszáríthatja a nyálkahártyát, ami pedig csökkenti a kórokozókkal szembeni védelmet is. Sőt a száraz levegőben gyakrabban tapasztalhatod azt is, hogy fáj a fejed, fáradtabb, ingerlékenyebb vagy, és az általános közérzeted is rosszabb. Éppen ezért mindenképpen érdemes odafigyelned a lakás megfelelő páratartalmára.

Táplálkozz egyezségesen!

Bár télen nincs túl sok friss idény zöldség vagy gyümölcs, azért ilyenkor is törekedj az egészséges táplálkozásra. A rostokban és összetett szénhidrátban gazdag táplálék fogyasztásával nem csak a megfelelő bélműködést segítheti elő, de erősítheti az immunrendszered is, sőt lassíthatja a cukrok felszívódását, ezáltal pedig elkerülheted a farkaséhség kialakulását. Ha nem tudsz elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, akkor egyeztess az orvosoddal és szedj vitaminokat vagy táplálék-kiegészítőt.

Védekezz a fertőzések ellen!

A téli időszakban különösen oda kell figyelni a higiéniára, a jelenlegi pandémiás helyzetre való tekintettel különösen. (Ne feledd: az influenza, nátha is jelen van, nemcsak a koronavírus!) Ha elindulsz otthonról kerüld a forgalmas helyeket, a maszkot véletlenül se hagyd otthon, és tiszta kézzel vedd fel! Ha egy boltból vagy egyéb forgalmas helyről kijössz (például posta), a szabályokra odafigyelve válj meg a maszktól (az arcodhoz ne nyúlj), majd a maszk levétele után azonnal fertőtleníts (minimum 70% alkoholtartalmú géllel)a kezeidet legalább 30 másodpercig. A helyes technika is lényeges:

Hazaérve sose feledkezz meg a kézmosásról! 

Kapcsolódó terhesség: