Veszélyes ételmérgezések
Íme, a terhes nőkre leselkedő 5 legfontosabb, étkezéssel kapcsolatos kockázat:
1. Lisztéria
A lisztéria egy baktérium, ami a liszteriózis nevű betegség okozója. Ez igen ritka fertőzés, ami akár vetélést is okozhat. Az esetek 88 százaléka kórházi kezelést igényel, a halálozási arány pedig 30 százalék. Az állapotos nők ötször akkora kockázatnak vannak kitéve, mint a nem állapotosak. Ráadásul a lisztéria baktérium a méhlepényen is átjuthat, így az újszülöttre nézve is nagyon nagy a kockázat. Életveszélyes fertőzés vagy vérmérgezés is előfordulhat náluk.
Kerüljük a következő élelmiszereket:
- Felvágottak (ha ismeretlen vagy nem ellenőrzött forrásból származnak)
- Tengeri herkentyűk – kerüljük a mélyhűtött, vagy nyers, de füstölt tengeri ételeket
- Lágy sajtok – a Brie, a Camembert, a Roquefort, a feta, a gorgonzola veszélyesek lehetnek, hacsak nincs világosan feltüntetve a csomagoláson, hogy pasztörizált tejből készültek
- Pasztörizálatlan tej
- Friss pástétomok, húskrémek
2. Higany
A higany egy mérgező nehézfém, ami a központi idegrendszert károsítja. Amikor a higany higanymetillé alakul át, egy olyan vegyület keletkezik, ami keresztül tud hatolni a sejtmembránon, a vér-agy-gáton és a placentán. Szerves vegyület összetevőjeként be tud kerülni a táplálékláncba, és fel tud halmozódni a halakban, a halevő állatokban és az emberben. Több ezer csecsemő születik évente higanymérgezéssel, ami visszafordíthatatlan agyi károsodást is okozhat. Hogy mennyire súlyosak a tünetek, az attól függ, hogy milyen mennyiségű toxin, és hogyan került az újszülött szervezetébe.
Kerülendő élelmiszerek:
- Köztudottan sok higanyt tartalmazó halak: cápa, kardhal, makréla.
- Korlátozottan fogyasztható a lazac, a tonhal, a tőkehal, harcsa.
- Nyers rákfélék, osztriga, kagyló
3. Toxoplazma fertőzés
A toxoplazmózis egy apró, egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii által okozott fertőzés. Szaporodása csak a macskában zajlik, de köztigazdája lehet bármilyen melegvérű állat, illetve az ember is. A tápcsatornán át, a fertőzött macska ürülékével, szennyezett földdel, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel fertőződhet az ember. A parazita a méhlepényen keresztüljutva megfertőzheti a magzatot.
Kerülendő ételek:
- Nyers tenger gyümölcsei, hal, marha-, és csirkehús
- Mosatlan zöldség, gyümölcs
- Nem eléggé megsütött hús (ha előtte le volt fagyasztva, akkor ehető)
- Szárított húsok és vadhús
Hogyan védekezzünk? A nyers hús előkészítése, illetve zöldség-, gyümölcspucolás után alaposan mossuk meg a kezünket, és a használt eszközöket. Ha van macskánk, étkezés előtt töröljük le azokat a felületeket, amiről enni fogunk.
4. Szalmonella
A szalmonellafertőzés lázzal, hasmenéssel, hányással jár. Ha megfelelően készítjük el az ételeket, akkor a szalmonella baktériumok elpusztulnak.
Kerülendő ételek:
- Nyers tenger gyümölcsei, nem eléggé átsütött marha, csirke, és egyéb húsok, nem megfelelően megfőtt vagy átsütött tojás.
- Pasztörizálatlan tej és tejtermékek
- Házi készítésű, nyers tojást tartalmazó ételek: majonéz, öntetek, holland mártás, tiramisu
5. PCB
A PCB-ket ( poliklórozott bifenil), amit régebben hővezetőként alkalmaztak, magas mérgezőanyag-tartalmuk miatt az 1970-es években betiltották. Mivel a PCB-k nagyon lassan bomlanak le, még mindig fenyeget a veszélyük. A PCB-k az anyatejen keresztül eljuthatnak a csecsemőhöz. Egy tanulmány 16 éven keresztül vizsgálta annak hatásait, amikor a kismamák PCB-vel fertőzött halat fogyasztottak. Arra jutottak, hogy ezen anyák gyermekei kisebb súllyal jöttek a világra, kisebb fejkörfogatuk volt, és mikor 11 évvel később megvizsgálták őket, kisebb IQ-szintet mértek náluk.
Kerülendő ételek:
- Fertőzött tóból, folyóból kifogott halak
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: Medipress