Terhesség

Guiness-rekorder babák és mamák

Nem ők akarnak rekorderek lenni - inkább a biológia tette őket azzá.
2021. Július 30.

A rekordok mindig érdekesek, de nem minden esetben lehet megmondani, hogy miben ki az első a világon – pláne, ha terhességről, szülésről, babákról és anyákról van szó. A világ számos részében nem túl megbízható az adminisztráció, így a különféle források olykor mást és mást mondanak arról, hogy ki a leg-, leg-, leg…

És persze a rekordokat időnként megdöntik, ezért sem könnyű összeállítani egy egzakt listát. De akár világelsők, akár nem az alábbi anyák és gyermekeik, valószínűleg mindenképpen dobogósok.

A legidősebb édesanya

Sokat szoktunk írni arról, milyen a terhesség fiatalabb és idősebb korban, mikor ideális gyermeket vállalni. A magazinok kedvenc témája a negyven felett szülő sztárok történetei is. Nos, ahogy mondani szokás, ők “a kanyarban sincsenek” a világ legidősebb édesanyjához képest, aki bizony nem ötvenes, nem is hatvanas, hanem egészen pontosan hetven éves volt, amikor megszülte kislányát 2008-ban. Rajo Devi Lohannak hívják, gyermekét pedig Naveennek. Bizony, jól gondoljátok, mesterséges megtermékenyítésről volt szó.

Ha csak a természetes úton fogant gyermekeket vesszük figyelembe, akkor is elképesztő az eredmény: egy 67 éves nő a világ legidősebb kismamája, Kínából. Ő 2019-ben szült, császármetszéssel. Lánya neve Tience, vagyis “az ég adománya”.

Guiness-rekorder babák és mamák

Rajo a kisfiával (Fotó: Getty Images)

A legfiatalabb anya

Ehhez képest inkább szomorú és megrázó a perui Lina Medina története. Ő ugyanis a világ legfiatalabb édesanyja, aki mindössze öt és féléves korábban adott életet gyermekének a feljegyzések szerint. Eredetileg amiatt vitték orvoshoz szülei, mert nagyon felpuffadt a hasa. Mindenki elképedt, amikor az ultrahang egy hét hónapos magzatot mutatott.

A kislány a korai serdülés nevű kóros állapotban szenvedett, de személyes tragédiává az teszi az ő sorsát, hogy babája nyilvánvalóan szexuális erőszakból fogant, de erről egész életében nem beszélt. A kisfiú a Gérardo nevet kapta a szülészorvos után.

Guiness-rekorder babák és mamák

Lina Medina 33 éves korában (Fotó: Getty Images)

A legtöbb utód

A legtöbb gyermeket állítólag Muláj Iszmáil marokkói szultán nemzette, szám szerint 1171-et. Az úrnak négy felesége és ötszáz ágyasa volt. Még a neve sem maradt fenn annak az asszonynak, aki a 18. században élt, és csak Fujodor Vasziljev gazda feleségeként szoktak hivatkozni rá. Huszonhétszer volt terhes, és mivel sokszor születtek ikrei, végül 69 gyermeket szült – még négyes ikreket is.

A legtöbb ikertestvér

Ha a hivatalos rekordok könyvét nézzük, azt találjuk, hogy Nadya Suleman, vagyis az “Octomom” néven híressé vált nő szerepel benne, mint a legtöbb ikres édesanya. Ő 2009-ben hat fiút és két lányt hozott világra – lombikeljárással. Mellette volt már hat kisgyermeke. Suleman egyedülálló anyaként neveli gyermekeit.

Guiness-rekorder babák és mamák

Nadya Suleman (Fotó: Getty Images)

Őt azóta egyébként felülmúlta egy Halima Cisse nevű édesanya, akinek idén májusban kilenc babája született egy marokkói kórházban, bár az ultrahangfelvételen az orvosok csak hetet láttak… Arról a dél-afrikai nőről, aki őt is lekörözte volna tíz magzatával végül kiderült, hogy csak kitalálta a terhességét azért, hogy adományokhoz jusson.

Guiness-rekorder babák és mamák

Halima egyik aprósága (Fotó: Getty Images)

A legnagyobb születési súly

E cím birtokosa Anna Bates kisfia, akinek édesanyja maga is két méternél magasabb volt. Ohióban született a gyermeke 1879-ben, nem kevesebb, mint 10,8 kilogrammal. Ő volt a világ legnagyobbra fejlődött magzata, ám sajnos nem élt sokáig. Aki viszont egészséges a mai napig, egy 10,2 kilóval született olasz kisfiú.

A legkisebb születési súly

Ezt  a rekordot sokáig Rumaisa Rahman birtokolta – a kislány 2004-ben, a 25. terhességi hétre született mindössze 244 grammal, egy ikerpár tagjaként. Legapróbb fiútársa 2009-ben, Németországban született 275 grammal.

Guiness-rekorder babák és mamák

Rumaisa Rahman egy felnőtt keze mellett… (Fotó: Getty Images)

A legkevesebb méhen belül töltött idő

Huszonegy hét: mindössze ennyit töltött édesanyja hasában az a Frieda nevű kislány, akit a legkorábbi koraszülöttként tartanak nyilván. Születési súlya 460 gramm volt, hihetetlen bravúr, hogy életben tudták tartani őt.