Terhesség

Két babával várandós egyszerre egy nő, aki dupla méhvel született

A kismama orvosai szerint nagyjából egy a millióhoz az esélye egy hasonló várandósságnak.
2023. November 14.
(Kép forrása: Getty Images)

A háromgyermekes, 32 éves Kelsey Hatcher és férje, Caleb az év elején tudták meg, hogy a nő terhes – a nyolchetes ultrahang vizsgálton pedig kiderült, hogy a dupla méhvel született édesanya két babát is vár. A kisbabák pedig nem egy méhben fejlődnek, hanem külön, egy-egy méhben.

A kettős méhűség, orvosi nevén az uterine didelphys Hatcher-nél azt jelenti, hogy két méhe és két méhnyaka van. Már önmagában a dupla méhűség is ritkának számít, annak az esélye, hogy egyidejűleg várjon valaki babát mindkét méhben, nagyjából egy a millióhoz – mondta el Dr. Richard Davis, az Alabamai Egyetem Birmingham’s Nők és Újszülöttek Központjának – ahol az édesanyát is kezelik – anya- és magzatgyógyászati specialistája a Good Morning America-nak.

Hatcher elmondta a műsornak, hogy 17 éves korában tudta meg, hogy kettős méhe van, de mindhárom korábbi várandóssága során egy baba volt az egyik méhben. A most hétéves, négyéves és 23 hónapos gyermekeinél a terhességek teljes időtartamúak és komplikáció nélküliek voltak.

Az édesanya tudta, hogy fennál az esélye az ikerterhességnek is, ezért ez volt az egyik első kérdése a nyolchetes ultrahang vizsgálaton.

Davis és Dr. Shweta Petal, az édesanya szülész-nőgyógyász orvosai szerint a két babát ikreknek tekintik. „Sok különböző típusú ikerterhesség létezik” – mondta el Petal, aki szerint valószínűleg az történhetett, hogy Hatcher-nél két külön ovuláció történt, és mindkét petevezetőn leszállt egy-egy petesejt, mindkét méh oldalán egy-egy, és a megtermékenyülés is külön történt.

Petal és Davis is tagjai egy orvosi csapatnak, amely a kismama szülését tervezi meg. A Good Morning America szerint sem az orvosok, és az egyetemi egészségügyi központban dolgozók közül senki más sem találkozott még hasonló esettel.

Hatcher most jár nagyjából a várandósság 34. hetében, és a szülés várható ideje december 25-e. Davis elmondta, hogy a tervek szerint a kismama addig hordja a várandósságot, amíg ő és a babák is egészségesek. Lehetséges, hogy mindkét baba külön-külön, két hüvelyi szülés során jön majd világra, ami történhet néhány perc, de akár néhány nap különbséggel is, de ha komplikációk lépnek fel, akkor császármetszéssel születhetnek meg.

„Mindkét méhnél lehetnek az összehúzódások más-más időpontokban. Lehetséges, hogy az egyik oldalon történnek összehúzódások, míg közben a másikon nem történik semmi” – magyarázta Davis. Petal pedig megjegyezte, hogy „számos különböző forgatókönyv” létezik, és az orvosi csapat az édesanyával együtt készül a szülésre.

Hatcher elmondta, hogy a várandóssága ritka volta ellenére eddig szerencsére zökkenőmentes volt, csak az első trimeszterben tapasztalt nagyobb fáradtságot annál, mint a korábbi terhességei során. „Az első trimeszterben sok dolog nagyon hasonló volt, azon kívül, hogy két mozgást éreztem” – tette hozzá az édesanya.