Terhesség

Mennyit nő a magzat a második trimeszterben?

A második trimeszter a terhesség második három hónapja. Ebben a trimeszterben is rengeteget fejlődik a magzat. A második trimeszter talán legfontosabb eseménye, hogy az anya ekkor érzi meg a magzat mozgását először.
2022. Január 17.
Mennyit nő a magzat a második trimeszterben? (fotó: Getty Images)

A második trimeszterben folytatódik az intenzív növekedés: a trimeszter elején a magzat hossza kb. 7 cm, súlya pedig 23 gramm, a trimeszter végére a magzat elérheti a 35-40 cm-t és kb. 1 kilogrammot.

A második trimeszter legelején az első trimeszter hatalmas növekedése a 13. héten további növekedés követi. A magzat hossza ekkor kb. 7cm és 23 grammot nyom. Ezen a héten már vannak hangszálai és a magzat fülei is a helyükre kerülnek.

Mennyit nő a magzat a második trimeszterben?

A 13. héten kb. akkora, mint egy borsóhüvely (kép: Getty Images)

A következő 2 hétben erőteljes növekedésnek indul a magzat haja, csontjai egyre erősödnek és testét beborítja a lanugo. Hossza a 15.hétre már eléri a 9 cm-et, majd a 16.héten, amikor megjelennek az ízlelőbimbók már 10 cm-es a hosszúsága. Ezen a héten kezd el pislogni.

A következő két hétben, a 17-18.héten az ujjbegyek formálódása alakul ki. A 17. héten megkezdődik a bőr alatti zsírszövet kialakulása, ennek nagy szerepe lesz a megszületése után a hőtermelésben. A magzat már nemcsak pislog, hanem csuklik is.

A 18.hétre a magzat teljes hossza már 20 cm, súlya pedig akár 200 grammos is lehet. A test hossza eléri a fej nagyságát. Ezen a héten a legtöbb kismama elkezdi megérezni a magzat mozgását.

Mennyit nő a magzat a második trimeszterben?

Már akkor a 18. héten, mint az articsóka (kép:Getty Images)

A 19.héten ismét nagyot nő a magzat és megjelenik testén a magzatmáz.

A 20.héten elérkezik a terhesség félideje és magzat már 25 cm hosszú és akár 300 grammos is lehet a súlya. Mozgása változatos: tekereg, forog, rugdos, bokszol.

Mennyit nő a magzat a második trimeszterben?

A félidőben akkor, mint egy banán (kép: Getty Images)

A 21. héttől kicsit lassulni kezd az erőteljes növekedés, de a szervek tovább fejlődnek. Igen aktívan mozog, már bukfencezik is. A magzat méretei: 26-27 cm hosszú és súlya 350-400 gramm.

A következő hetekben a magzat folyamatosan készül a méhen kívüli életre, érzékszervei egyre érettebbé, fejlettebbé válnak. A kéz és lábujjak körmei már elnyerik végleges formájukat. A 22. héten a magzat nagyjából 500 gramm és 28 cm. A következő héten eléri a 30 cm-t.

A 24. héten a magzat kb. 32 cm-es, kb. akkora, mint egy kukorica. A magzati tüdő surfactant kezd termelni. Már egyértelműen lehet érezni a magzat csuklását.

Mennyit nő a magzat a második trimeszterben?

(kép: Getty Images)

A 25. héten már közel 700 grammos és 34 cm hosszú a magzat. Erőteljes fejlődésnek indul a gerinc, a csontok egyre erősebbek lesznek. Ökölbe tudja szorítani a kezét.

Közeledünk a második trimeszter végéhez. A 26. hetes magzat tüdeje tovább fejlődik, A hallása már teljesen kifejlett. Elkülönül számára a méhen belüli sötétség és világosság.

Mennyit nő a magzat a második trimeszterben?

Már akkora, mint egy újhagyma (fotó: Getty Images)

A második trimeszter végén a 27. héten már 35-37 cm hosszú a magzat és elérheti az egy kilogrammot, akkor, mint egy karfiol.

Mennyit nő a magzat a második trimeszterben?

(kép: Getty Images)