Egy korábban nyilvánosságra hozott chicagói kutatási eredmény szerint a terhességük kezdetén túlsúlyos anyák újszülöttjeinél alacsonyabb zsírszövetmennyiséget és a normálisnál alacsonyabb D-vitamin-szintet állapítottak meg a kutatók. Szemben a normális súlyú anyák újszülöttjeivel, akiknél a zsírszövet mennyisége születéskor nagyobb volt, és D-vitamin-szintjük is a szokásos tartományban mozgott.
Érdekesség, hogy valamennyi anya szedett terhessége folyamán vitaminkészítményt, és saját D-vitamin-szintjük rendben volt. A jelenség magyarázatával kapcsolatban még inkább csak találgatásokról számolhatunk be, de úgy tűnik, a jelentős fölöslegben levő anyai zsírszövet visszatarthatja a zsíroldékony D-vitamint, így az nem kerül át megfelelő mennyiségben a magzatba.
A kutatás egy nagyobb vizsgálatsorozat része, amelyben az elhízás következményeit vizsgálják többféle paraméter alapján. A D-vitamin jelentőségét egyre több kutatás támasztja alá. Számos autoimmun és gyulladásos betegség, valamint a túlsúly is összefügg azzal, ha túl kevés van ebből a fontos vitaminból.
Az eredmény alapján indokoltnak tűnik az a javaslat, hogy a túlsúlyos kismamák nagyobb mennyiségű D-vitamin-pótlást kapjanak, mint a vékony testalkatúak.
Kapcsolódó cikkeink: