Terhesség

Túlzások nélkül

Milyen súly- és alakváltozásra számíthatunk a várandósság idején? Hogyan kerüljük el a túlzott súlynövekedést?
2003. Július 20.

Milyen súly- és alakváltozásra számíthatunk a várandósság idején? Hogyan kerüljük el a túlzott súlynövekedést?

Ezek a kérdések csaknem minden mai kismamát foglalkoztatnak. Míg régebben a közvélekedés úgy tartotta, hogy a kismamának kettő helyett kell ennie, manapság sokszor átesünk a ló túlsó oldalára: azt várjuk tőle, hogy semmit ne változzon az eredeti alakja, súlya. Ez természetesen illúzió, hiszen a várandós édesanya szervezetében egy nagyjából 3 kilósra gyarapodó, magzatvízzel körülvett és méhlepényen keresztül táplált lény növekszik, ami már önmagában 5-6 kiló többletet jelent.

Ha megmozdul

A várandósság első harmadában előfordulhat akár az is, hogy kismértékben súlycsökkenés lesz. Nekünk és a babának is az a jó, ha többször eszünk keveset, s vitaminokban és fehérjékben gazdag élelmiszereket fogyasztunk.

Hatalmas egyéni eltérések lehetnek, vannak, akik 10, mások akár 20 kilóval is nehezebbek lesznek a terhesség végére. Tényleges súlygyarapodásra sokaknál csak a baba mozdulása után figyelhető meg, a negyedik hónaptól. Összességében átlagosan 10-12 kg súlynövekedés várható, de sok minden múlik azon, hogy milyen alkatú volt a nő a terhessége előtt.

A túlsúly több szempontból is veszélyt jelent. Megterheli a várandós anya ízület- és csontrendszerét, fokozza a magas vérnyomás, a terhességi mérgezés, a terhességi cukorbetegség veszélyét, fizikailag nehezíti a szülést és a felépülést. Ha a leendő mama tudatosan tervezi a gyermekáldást, előzőleg érdemes beszélnie a háziorvossal, a védőnővel vagy a diétás nővérrel az ideális súly elérése érdekében. A drasztikus fogyókúrát egyébként is kerülni kell, de másállapotban kifejezetten veszélyes.

Séta, torna

A várandósság második felében fokozódhat a szervezet vízvisszatartási hajlama, ami ödémásodáshoz vezet. A pangó folyadék az egész testben rontja a keringést, az anyagcserét, magas vérnyomással és fehérjevizeléssel is járhat. Mindhárom jelenség terhességi mérgezést okozhat. Ezt a súlyos állapotot meg kell előzni, ezért ilyenkor feltétlenül tartsuk be a szigorú utasításokat. Fontos a mozgás is. A napi kiadós séta javítja a vérkeringést, és kiegyensúlyozottá tesz. A várandós mama szakember által vezetett terhestornára járhat, tiszta vízben pedig rendszeresen úszhat is.

Alapozás

A szülést követően jó néhány kilótól megszabadul minden kismama. Azért ne várjuk, hogy azonnal a régi alakunkkal nézünk szembe a tükörben. Legyünk türelmesek, legalább 9 hónap, de inkább 1 év kell ahhoz, hogy hormonálisan, fizikailag “visszaváltozzunk”. Egészséges, jól fejlődő gyermeket szeretnénk, tehát elsősorban az anyatej termelődését segítő táplálkozásra és életmódra koncentráljunk, ne a fogyókúrára. Akinek jelentős túlsúlya van, vagy diétázni kényszerül, konzultáljon háziorvosával vagy diétás szakemberrel!

Kapcsolódó cikkeink:

  • Koplaló kismamák – hová vezet ez?
  • Kettő helyett?
  • Mozgás és terhesség: mit szabad és mit nem?
  • 5+1 szuper mozgásforma várandósoknak
  • 10 kérdés a gömbölyödésről
  • IX.évf./2.sz.

    Forrás: HáziPatika.com