Terhesség

Ödéma a terhesség alatt

A kismamák 60-70 százalékánál természetes, hogy az utolsó harmadban "vizesedés", vagyis ödéma alakul ki bizonyos testtájakon, leggyakrabban a lábakon.
2007. Szeptember 06.

A dagadt végtagok gyakoriak a terhesség végefelé

A kerek arc, a gömbölyded karok, az elviselhetetlenül szűkké váló gyűrű magyarázata is ez, nem feltétlenül a zsírraktárak túlzott gyarapodása, hanem a szervezet fokozott vízvisszatartása okozza a problémát.

Először is próbáljunk meg pihenni, kerülni a stresszt, letenni a terheket. Kérjünk segítséget!

Akár kóros, akár normális állapotról van szó, nem szabad korlátozni a folyadékfogyasztást, és kerülni kell a vízhajtók szedését, még a vízhajtó hatású gyógynövényteákat (menta, zsálya) is. Ha túl kevés vízhez jut szervezetünk, romlik a keringés és a szövetek, a méhlepény, s ezáltal a baba vérellátása.

Említsük meg az orvosnak, ha hirtelen súlynövekedést tapasztalunk, és ne késlekedjünk akkor se, ha emellett fejfájás, szédülés is jelentkezik. Ezek a tünetek terhességi magasvérnyomás-betegségre utalhatnak.

Ha az ödéma nem múlik el pihenéstől, akkor vizelet-és vérvizsgálat indokolt. Ha tartósan magas a vérnyomás és a vizeletben is fehérjét mutatnak ki, akkor fennáll a terhességi toxémia veszélye, ami egy rendkívül veszélyes állapot mind az anya, mind a magzat számára. Ilyen esetben orvosi felügyelet, akár kórházi tartózkodás és gyógyszeres kezelés lehet indokolt.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin