Terhesség

Orvosi bravúrok: így gyógyíthatók a babák az anyaméhben

A modern orvostudománynak köszönhetően rendelkezésre állnak olyan kezelések, melyekkel már a születés előtt gyógyíthatók a csecsemők, vagy csökkenthető egyes egészségi problémák kockázata.
2020. Június 11.
Kezelések, melyekkel születésük előtt gyógyíthatják a magzatot (Fotó: Getty Images)

Ezeket az eljárásokat gyűjtötte össze Dr. Richard H. Schwarz a Parents.com oldalon.

Kortikoszteroidok

Ha fennáll a koraszülés kockázata, az orvosok javasolhatják a kortikoszteroid injekciót, mely gyorsítja a tüdő és más szervek érését, fejlődését. 1994 óta a kezelés körülbelül 30%-kal csökkentette a koraszülött-halálozást, 50%-kal a légzési distressz szindróma, és 70%-kal egy másik súlyos szövődmény, az agyvérzés kialakulását.

Prenatális gyógyszer szívritmuszavar esetén

A rendellenes magzati szívritmus egy kevésbé gyakori probléma, melyet prenatális gyógyszerrel is lehet kezelni. A problémát általában a magzat 10-12. hetében diagnosztizálják, amikor már hallani lehet a szívverést. Kezelésére a gyógyszert adhatják az édesanyának, vagy a köldökzsinór egy erébe fecskendezve, a magzat vérkeringésébe juttatva.

Vérátömlesztés

Ha Rh-összeférhetetlenség áll fenn, a magzat súlyos vérszegénységén vérátömlesztéssel segíthetnek. Ezt kordocentézissel, a köldökzsinóron keresztül tudják megtenni, már a terhesség 18. hetében. Szerencsére az Rh-összeférhetetlenség viszonylag ritka manapság. A kezeléssel a babák több mint 90%-át tudják megmenteni.

Csontvelő sejtek transzplantációja

A kordocentézishez hasonló módon az orvosok képesek csontvelő sejteket transzplantálni azon magzatokba, akiknél fennáll valamilyen életveszélyes immunrendszeri rendellenesség, vagy súlyos anémia.

Méhen belüli műtétek

A méhen belüli műtéteket általában a 28. terhességi héten végzik, közben a magzat az anyaméhben marad. A leggyakrabban súlyos húgyúti elzáródások kezelésére alkalmazzák, mely probléma a vesék károsodásával, akár elsorvadásával is járhat. A műtét során a sebész ultrahang képen figyelve, egy tű segítségével helyez a magzatba egy shunt-öt (szelepet), ez segíti a húgyhólyag ürítését a baba születéséig. Amikor a csecsemő világra jön, az elzáródást helyre tudják állítani.

Nyitott magzati műtétek

A nyitott magzati műtéteket is általában a 28. terhességi héten szokták elvégezni. Az ilyen műtét esetén egy olyan vágást ejtenek a hasfalon, mint császármetszéskor, a magzatot pedig részben kiemelik az anyaméhből.

Nyitott magzati műtétet a leggyakrabban nyitott gerinc, veleszületett rekeszsérv, a tüdő vagy a gerinc területén elhelyezkedő tumor esetén szoktak végezni, illetve ha folyadék van a tüdőben. A műtét növeli a koraszülés kockázatát, az édesanyánál pedig különböző fertőzésekét, ezért jelenleg is biztonságosabb módszerek kifejlesztésén dolgoznak.

Figyelem! A cikk csupán informatív célokat szolgál, ha bármilyen problémának felmerül a gyanúja, mindenképpen a kezelőorvossal, nőgyógyásszal szükséges konzultálni!

Forrás: parents.com