Terhesség

Parfümhasználat terhesség és szoptatás alatt

Babaváráskor bizony számos korábbi szokásával kapcsolatban felmerülhet a kismamában a kérdés, hogy biztonságos-e a kilenc hónap során. Ilyen lehet a parfümözés kérdése is.
2021. Április 23.
Parfümhasználat terhesség és szoptatás alatt (Fotó: Getty Images)

Vajon szabad-e parfümöt használni a terhesség (majd a szoptatás) alatt, nem ártalmas-e a babára?

Parfümhasználat a terhesség alatt

Általában biztonságos a parfümhasználat a terhesség alatt, mondta el a thebump.com kérdésére Dr. Sara Twogood, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) tagja, a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) Keck Medicine orvosi karának klinikai szülészeti és nőgyógyászati adjunktusa. De néhány szempontot érdemes szem előtt tartani.

Némi aggodalmat felvethet, hogy a parfümök és egyéb illatanyagok tartalmazhatnak ftalátoknak nevezett összetevőket. Néhány állatokon végzett vizsgálat azt feltételezi, hogy bizonyos ftalátoknak való kitettség megzavarhatja a férfi reprodukciós szervek fejlődését. A ftalátok gyakran találhatók meg egyes illatosított termékekben, például parfümökben, mert hozzájárulnak az illat tartósságához.

A portál megjegyzi, hogy nincsenek döntő adatok a ftalátok biztonságosságáról. “Ha egy nő a várandósága alatt parfümöt vagy illatosított termékeket használt, nem kell aggódnia a babával kapcsolatos probléma miatt” – mondta Twogood. Ő azt tanácsolja azoknak, akik aggódnak, hogy érdemes csökkenteniük a mindennapok során használt illatosított termékek számát. “Ha szereted a parfümödet, használd továbbra is, de korlátozhatod az egyéb illatosított termékekét, például testápolókat vagy dezodorokat” – tette hozzá.

Léteznek olyan parfümök is, amelyeken jelölik, hogy ftalátmentesek, így a várandósság alatt akár ilyen terméket is lehet választani.

A parfüm terhesség alatti használatának leggyakoribb problémája inkább az, hogy még inkább megnehezíti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a szagokra való érzékenység, a fejfájás, a szédülés, az émelygés, a hányinger vagy a hányás.

A romper.com cikkében hozzáteszik, hogy szintén gyakoribb ok, amiért egyes kismamák abbahagyják a várandósság alatt a parfümhasználatot: az allergia. “A nyakra fújt illat a bőrallergiák egyik gyakori oka, amelyre most különösen fogékony lehetsz” – idézi a portál David E. Bank bőrgyógyászt. Aki az allergia miatt aggódik, annak javasolt inkább a ruhájára fújnia az illatból.

Parfümhasználat a szoptatás alatt

A szoptatás alatt nem ajánlatos parfümöt használni, a kisbabák ugyanis az anyukájuk természetes illatát részesítik előnyben, szemben a parfümmel. A babymed.com szerint az illat ráadásul irritálhatja is a picit.

A parents.com az illatosított, aeroszolos dezodorokkal kapcsolatban is megjegyzi, hogy ezek sem javasoltak a szoptatás során, hasonló okból. Sőt, ezekből a termékekből a mellekre, a mellbimbókra is kerülhet, így az illat mellett kellemetlen ízt is okozhat a babának.

Források: thebump.comromper.combabymed.comparents.com