A kiegyensúlyozott, rostokban gazdag táplálkozás az egyik leghatékonyabb életmódbeli segítség, amellyel garantáltan felveheted a küzdelmet az aranyér ellen. Hogy miért? Mert ez az étrend – ha bőséges folyadék-fogyasztással párosul – lágyítja a székletet és növeli annak tömegét, így elkerülheted az erőlködés okozta aranyeret és azt is, hogy a már meglévő tüneteid súlyosbodjanak.
Ha bizonytalan vagy még, mit lenne érdemes becsempészni az étrendedbe, hogy búcsút inthess az aranyeres panaszoknak, akkor tarts velünk! Adunk néhány tippet, hogy milyen alapanyagokat érdemes a spájzban tartanod, és három – aranyérbetegség-diétába is beilleszthető – receptet is megosztunk veled.
Aranyérbetegség-diétás tippek: ezeket az ételeket érdemes fogyasztanod
Útifűmaghéj (psyllium)
Ha unod már a zabkorpát, vagy egyszerűen csak nem kedveled az ízét, akkor tégy egy próbát az útifűmaghéjjal! Fogyaszthatod joghurtba elkeverve, de dúsíthatod vele a főzelékeket, krémleveseket és házi kenyereket, péksüteményeket is.
Teljes kiőrlésű gabonák
Próbáld ki a fehér rizs helyett a bulgurt, kuszkuszt, quinoát vagy az amarántot! Készíts reggelit zabpehelyből, és kóstold meg rakott ételekben vagy fasírtokban is ezt a gabonát!
- Kapcsolódó: Most már egy életen át elkísér az aranyér?
Hüvelyesek
Borsó, bab, lencse – kiváló rostforrások és millióféle változatát próbálhatod ki és építheted be őket étrendedbe. Kóstold meg a csicseriborsót, ízleld meg a vörös lencsét és a fekete babot is!
Cukrozatlan zöldség és gyümölcslevek
Nagyon jó hatásúak a szilva, sárga- és őszibarack, körte és szőlőből készült gyümölcslevek.
- Kapcsolódó: Jó-e a joghurt székrekedésre?
Jöhetnek a savanyúságok!
A savanyú káposzta, kovászos uborka és a fermentált ételek nemcsak rostokban, de jótékony probiotikumokban is gazdagok, így segítik a jobb emésztést és enyhítik a székrekedés tüneteit is.
Folyadékok
A napi 2-3 liternyi folyadékpótláshoz a víz mellett a különféle leveseket, emésztést serkentő gyógyteákat és egy kevés cukormentes zöldség-és gyümölcslevet érdemes fogyasztanod.
Egy finom nassolnivaló: gyümölcs-salsa édes chipsszel
Hozzávalók
A tortilla chipshez:
- 8 db teljes kiőrlésű tortilla
- olajspray
- 1 evőkanál cukor/nádcukor
- 1/2 evőkanál fahéj
A gyümölcs-salsához:
- 3 csésze kockára vágott friss gyümölcs (narancs, kivi, eper, szőlő vagy más friss szezonális)
- 2 evőkanál cukormentes lekvár (bármilyen ízű)
- 1 evőkanál méz vagy agave szirup
- 2 evőkanál narancslé
Így készítsd el:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Vágd egyforma kis szeletekre a tortilla-lapokat, és tedd sütőpapírral bélelt tepsire valamennyit! (Fújd le kevés olajspray-vel őket!)
- Egy kis tálban keverd össze a cukrot és a fahéjat, majd szórd egyenletesen a tortilla-chipsekre, és süsd 10-12 percig, míg ropogósak nem lesznek!
- Helyezd rácsra őket, míg kihűlnek!
- Vágd kockákra a gyümölcsöket, és óvatosan keverd össze az egészet egy keverőtálban!
- Egy másik tálban habverővel keverd össze a lekvárt, a mézet és a narancslevet, és az öntetet öntsd a gyümölcsökre! Keverd össze óvatosan az egészet!
- Fedd le a tálat, és tálalás előtt tedd a hűtőbe 2-3 órára!
Tápértékadatok:
(Körülbelül 8 db chips és 1/3 csésze salsa)
- Szénhidrát 24 g
- Élelmi rost 10 g
- Nátrium 181 mg
- Koleszterin 0 mg
- Fehérje 2 g
- Kalória 105 kcal
- Cukor 8 g
Polenta sült mediterrán zöldségekkel
Hozzávalók
- 1 kisebb padlizsán
- 1 kisebb sárga cukkini
- 1 kisebb zöld cukkini
- 6 közepes gomba
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 2 evőkanál+1 teáskanál extra szűz olívaolaj
- 6 csésze víz
- 1,5 csésze kukoricadara
- 2 teáskanál vaj/margarin
- bors ízlés szerint
- kb. 250 g fagyasztott spenót, felolvasztva
- 2 db paradicsom
- 6 db aszalt paradicsom (előzőleg áztasd be vízbe)
- 10 db olajbogyó, apróra vágva
- 2 teáskanál oregánó
Így készítsd el:
- Pucold meg és vágd széles szeletekre a zöldségeket!
- Kend meg valamennyit olajjal, majd grillezd meg őket!
- Ha elkészültek, takard le fóliával!
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Közepes serpenyőben forralj fel a vizet! Ekkor vedd kisebbre a hőt, és lassan szórd az edénybe a polentát, majd – sűrű kevergetés mellett – főzd 5 percig!
- Amikor a polenta leválik a serpenyő oldaláról, keverd hozzá margarint és fűszerezd ízlés szerint! Vedd le a tűzről!
- Kenj meg egy kerámia sütőedényt egy kevés olívaolajjal, és kanalazd bele a polentát! Süsd 10 percig!
- A spenótot csöpögtesd le, nyomkodd ki belőle a vizet, majd kanalazd a polenta tetejére! Pakold rá szeletelt paradicsomot, az apróra vágott aszalt paradicsomot és olajbogyókat is, végül jöhetnek a grillezett zöldségek!
- Fűszerezd oregánóval és igény szerint borssal, majd told vissza a sütőbe 10 percre!
Tápértékadatok:
- Zsír 9 g
- Kalóriák 273 kcal
- Fehérje 7 g
- Koleszterin 0 mg
- Szénhidrát 41 g
- Élelmi rost 8 g
- Nátrium 155 mg
- Hozzáadott cukrok 0 g
Gazdag zöldségleves csicseriborsóval
Hozzávalók
- 1 doboz (kb. 40 dkg) csicseriborsó konzerv leöblítve, lecsepegtetve
- 6 csésze sózatlan zöldséglé
- 1 csésze paradicsom negyedelve
- 1/2 csésze apróra vágott uborka
- 1/4 csésze apróra vágott lilahagyma
- 1/4 csésze apróra vágott friss koriander vagy petrezselyem
- 1/4 teáskanál csípős paprikakrém (kihagyható)
- 1-3 lereszelt fokhagymagerezd
- 1/4 csészényi lime-lé
Így készítsd el:
- Egy nagy tálban keverd össze csicseriborsót, a paradicsomot, az uborkát, a hagymát, a koriandert, a csípős paprikakrémet, a fokhagymát.
- Öntsd rá a zöldséglevet és a lime-levet!
- Keverd meg jól!
- Fedd le és tedd hűtőbe legalább 1 órára!
Tápértékadatok:
(Körülbelül 1,5 csésze)
- Szénhidrát 24 g
- Élelmi rost 5 g
- Nátrium 156 mg
- Zsír 1 g
- Koleszterin 0 mg
- Fehérje 7 g
- Kalória 125 kcal
- Cukor 8 g
Forrás: livestrong.com, mayoclinic.org