Terhesség

Rejtett terhesség: hihetetlen, de létezik

Kételkedve olvassuk, hogy az anya csak vajúdás közben tudta meg, hogy babát vár, azt hitte vesegörcse van, pedig épp szült. Lehetséges, hogy nem vette észre hónapokon át, hogy terhes? És a környezete? Akármilyen hihetetlen, a rejtett terhesség létezik, sőt, nem is olyan ritka.
2024. Február 12.
újszülött
Kép: Getty Images

A terhességnek az esetek döntő többségében egyértelmű jele a menstruáció elmaradása, a hízás, fáradékonyság, esetleg reggeli rosszullét és egy idő után a baba is jelzi, hogy létezik, amikor jól érzékelhetően mozogni kezd az anya hasában. Vannak azonban olyan terhességek, amikor szinte nyom nélkül, rejtetten zajlik le a várandósság. Gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk, a Whattoexpect cikke szerint minden 475 terhességre jut egy rejtett várandósság. Egy másik kutatás szerint a terhesség első 20 hetében nem észlelt terhességek aránya 1 a 475-höz, a várandósság második feléig nem észleltek aránya 1 a 2455-höz. A csak a szülés időpontjában észlelt terhességek aránya viszont igen alacsony, 1 a 7225-höz.

A HáziPatikának korábban egy szakértő, aki többször is találkozott már pályafutása alatt rejtett terhességgel úgy nyilatkozott, hogy nem csak első terhességeknél fordul elő ilyen eset, sőt épp ellenkezőleg, több gyermekes édesanyáknál jóval gyakoribb.

Azzal még valahogy mindenki kibékülne, hogy nem tapasztal a kismama reggeli émelygést (sokan eleve nem élik át), nem hízik drasztikusan, nem nő meg hatalmasra a pocakja, de mi a helyzet a menstruációval és a magzatmozgással. Nos, feltételezhető, hogy ezeknél a nőknél eleve rendszertelen a menstruáció, a magzatmozgást pedig – mivel fogalmuk sincs, hogy babát várnak – másnak tudják be, például gyomor – vagy bélpanasznak.

Ha egy nő nem veszi észre, hogy kisbabát vár, akkor a terhesgondozás is értelemszerűen kimarad, valamint nem figyel arra sem, hogy egészségesen táplálkozzon, éljen. Így a rejtett terhesség kockázata az alacsony születési súly, illetve a koraszülés.