Terhesség

Teherbeesés: a munkakörülmény is fontos

A "mindent a baba egészségéért" hadműveletet néhány hónappal a tervezett fogantatás előtt meg kell kezdeni. Régi tapasztalat, hogy a túlzásba vitt fizikai munka és kimerítő testmozgás nem kedvez a fogamzásképességnek.
2008. Február 03.
Teherbeesés: a munkakörülmény is fontos

A “menedzsertípusú”, túlhajtott életmód és az ezzel járó testi és lelki kimerültség is csökkenti a teherbeesés esélyét. Nemcsak a munka mennyisége, hanem körülményei is fontosak a várandósság szempontjából: ha a szülők veszélyes vegyszerekkel, szerves oldószerekkel, egészségre ártalmas festékekkel, sugárzó anyagokkal dolgoznak, jobb, ha minél előbb felhagynak e tevékenységgel.

Jól tudjuk, hogy ez a tanács nehezen fogadható meg a hazai munkaerőpiaci helyzet ismeretében. Egy bőrdíszműves vagy vegyész nem pattanhat föl a székéből: gyerekek, én három hónap múlva teherbe szeretnék esni, a gyes lejárta után újra találkozunk! A legtöbb, amit tehet, hogy a lehető legpontosabban betartja a munkavédelmi előírásokat.

Csak akkor mehet betegállományba a veszélyes munkahelyen dolgozó asszony, amikor a terhesség ultrahangvizsgálattal kimutatható.

A magzat védelme azonban nem csak az édesanya dolga. Bizony, leendő apukák: önöknek is fel kell hagyniuk a dohányzással és a gyakori poharazgatással! Jó munkát csak jó alapanyagból, és hát… megfelelő “eszközzel” lehet végezni.

Kapcsolódó cikkeink munka és terhesség témában:

Ez jár neked, ha terhesség alatt dolgozol

Terhesség: változhat-e a munkavégzés helye?

Terhesség: felmondási védelem és munkaadói gyakorlat

Forrás: Kismama magazin