Terhesség

Téli étrend: Ha babát vársz, ezeket edd, hogy egészséges maradj!

Az étrended kulcsszerepet játszik az egészséges terhesség biztosításában, hogy a várandósság alatt is fitt és egészséges maradj, valamint, hogy a benned növekvő baba egészséges legyen, és megkapja a fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot.
2023. Január 11.
A tojás és a zöldségek is fontosak a várandósság alatt (Fotó: Getty Images)

Az egészséges terhesség fenntartásához körülbelül 300 plusz kalóriára van szükség naponta. A megfelelő ételek minden évszakban változnak. Ha te a hűvös téli hónapokban vagy várandós, akkor , íme néhány elérhető, ízletes és tápláló étel, amelyből érdemes betárazni otthonra és felvenni a napi étrendedbe. Ezek az egészséges ételek erősítik az immunitást és segítenek a fertőzések távoltartásában.

Diófélék

Legyen sok dió az étrendedbe, különösen a téli hónapokban. Ehetünk diót, mandulát, kesudiót és datolyát. Ezek gazdag rostforrások, vitaminok és ásványi anyagok, van bennük például folsav, kálium és vas. A mandula elősegíti a csontok és a fogak fejlődését. Kerüld a kandírozott szárított gyümölcsöket, amelyek feldolgozott cukrokat és sókat tartalmazhatnak. Tarts kéznél egy doboz diót, és rágcsáld, amikor csak nassolni szeretnél.

Tojás

A tojás kiváló fehérjeforrás, és tökéletes a téli hónapokban változatos ételekhez. A tojást fogyasztó leendő anyukák sok tápanyaghoz jutnak, például kolint, luteint, B12- és D-vitamint, riboflavint és folátot. A tojás a csontok erősítéséhez is hozzájárul, és segíthet a baba csont- és izomfejlődésében.

Zöld zöldségek

A téli szezonban sok zöld leveles zöldség, például a spenót és a sóska is könnyen elérhető – akár fagyasztott formában. Fogyaszd ezeket gyakran és gazdagítsd szervezetedet rosttal, C-vitaminnal, K-vitaminnal, A-vitaminnal, kalciummal, vassal, folsavval és káliummal. Esszenciális folsavat is biztosítanak, amely csökkenti az agy és a gerincvelő születési rendellenességeinek kockázatát.

Hal

A zsíros halak, mint a lazac és a tonhal kiváló forrásai az omega-3 zsírsavnak, amelyek csökkenthetik a gyulladást és aktiválhatnak bizonyos immunsejteket. Ezek jó cink, szelén és D-vitamin források is. Mérsékelt tudományos bizonyítékok szerint a terhesség alatti halfogyasztás segíthet a baba kognitív fejlődésében.

Hüvelyesek és bab

Könnyen beszerezhetők a konyhánkban, és tele vannak egészséges tápanyagokkal. A bab, a lencse, a borsó és a földimogyoró jó fehérje, rost, ásványi anyagok, vas és fitokemikáliák forrása. Ezek fogyasztása segítheti az újdonsült anyákat abban, hogy jó minőségű tejet termeljenek babáik számára. Támogatják az anya testét is abban, hogy több vért termeljen mind az anyának, mind a babának. (VIA)

A kiemelt kép forrása: Getty Images