Szerencsére nem kell teljesen száműzni a tojást a terhesség alatt, de néhány dologra érdemes figyelned.
Biztonságos-e a tojás fogyasztása a terhesség alatt?
Amikor terhes leszel, valószínűleg találkozni fogsz olyan listával, amely a terhesség alatt kerülendő élelmiszereket gyűjti össze. A listán szerepelhetnek a pasztőrözetlen élelmiszerek, a nyers vagy nem kellően átsütött ételek. A pasztörizálás és a főzés eltávolítja az élelmiszerekben lévő káros baktériumokat, mint pl. a lisztériát. Alap esetben a szervezetünk elég jól kezeli ezeket a baktériumokat mindenféle káros hatás nélkül. A terhes kismamák immunrendszere azonban gyengébb – vagyis a pasztőrözetlen vagy nem kellően átsütött ételek fogyasztása ártalmas lehet az anyára és a magzatra is.A kérdésre tehát a rövid válasz az, hogy igen, ehető tojás a terhesség alatt, feltéve, ha főtt vagy pasztörizált. A lényeg tehát az, hogy milyen módon készítjük el a tojást.
Hogyan kell megfelelően elkészíteni a tojást a terhesség alatt?
A nyers tojás fogyasztása növeli a szalmonellafertőzés kockázatát, ami veszélyes lehet mind az anyára, mind a magzatra. Ugyanakkor a tojás egy rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer, éppen ezért a terhesség alatt is fogyasztható bizonyos módokon. Amit egyértelműen kerülni kell, az a nyers tojás fogyasztása. Ide tartozik a lágytojás is, és kerülni kell olyan élelmiszereket is, amelyek nyers vagy nem kellően megfőtt tojást tartalmaznak, főként, ha nem bolti, hanem házi termékek, mint például:
- nyers süteménytészta
- tojáslikőr
- nyers tojást tartalmazó salátaöntetek
- jégkrém
- majonéz
Ha a fenti termékeket boltban vásárolod meg, akkor olvasd el figyelmesen a termék címkéjét, de általában a bolti a termékek pasztőrözött tojást tartalmaznak.Ha terhesség alatt ételmérgezés történik, akkor az a magzatvíz fertőzéséhez vezethet. Ezért jobb az elővigyázatosság.
Hogyan főzzük a tojásokat a terhesség alatt?
A legjobb, ha a tojást alaposan megfőzöd. Akkor jó, ha a sárgája és a fehérje már szilárd és nem folyós az állaga. Ne legyen nyálkás sem az elkészített tojás.A keményre főtt tojást is alaposan ellenőrizd fogyasztás előtt. Vágd félbe, hogy megbizonyosodj arról, a közepe is megfőtt. Általában 10-12 percig kell főzni a tojást, hogy megfelelő legyen az állaga.Ha tükörtojást szeretnél enni, akkor mindkét oldalát süsd 2-3 percig.
- Kapcsolódó: A tojás a természet multivitaminja
A tojásfogyasztás előnyei a terhesség alatt
A tojásfogyasztás sok előnnyel jár a terhesség alatt. A tojás főként zsírból és fehérjéből áll, és nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz. A magas fehérje- és egészséges zsírtartalmú ételek fogyasztása segíthet az egészséges vércukorszint fenntartásában, ami csökkentheti a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát.Bizonyos tojástípusok jó D-vitamin-források. Egy kutatás például kimutatta, hogy a szabad tartású és bio tojások több D-vitamint tartalmaznak, mint a hagyományos társaik. A tojások D-vitamin-tartalma a tojássárgájában koncentrálódik, ezért fontos, hogy ne csak tojásfehérjét együnk.Ezenkívül a tojás tele van olyan tápanyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges terhességhez, beleértve a B12-vitamint, a kolint és a fehérjét. Laktatóak, és hozzájárulnak a kiegyensúlyozott étrendhez, ami segít a terhesség alatti testsúlyszabályozásban. A tojás gazdag vas- és fehérjeforrás is.
A tojás előnyei a fejlődő magzat számára
A tojás olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek segítik a magzat fejlődését, mint a B12-vitamin és a kolin, mindkettő hozzájárul az egészséges agyfejlődéshez.A gazdag fehérjeforrás fontos a bőr, a haj, az izmok és a csontok fejlődésében, és a sejteknek szükségük van rá a megfelelő működéshez.A terhesség alatti kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos mind az anya, mind a magzat szempontjából. Ha megkívánod a tojást, akkor bátran egyél, de alaposan süsd/főzd meg.(Cikk forrása: healthline.com)