Terhesség

Várják a jöttét

Kisebb-nagyobb rosszullétek, gyakori hangulatváltozás, a test és a lélek teljes átalakulása. Megannyi - az élet minőségét jelentősen megváltoztató - tényező, amellyel a terhesség kilenc hónapjában nem könnyű szembenézni.
2002. December 19.

Néhány jó tanács megszívlelése segít, hogy formában maradjunk, és kellemesebbé varázsoljuk életünk legcsodálatosabb, ám emberpróbáló időszakát.

A helyes táplálkozás

Várják a jöttét

A várandós anyának különösen fontos az egészséges táplálkozás. Az ébredés utáni gyakori émelygés azonban olykor kedvét szegi, hogy asztalhoz üljön, és jóízűen megreggelizzen. A kellemetlen tünetek enyhítésére ajánlatos felkelés előtt meginni néhány korty kólát. A reggelit szilárd táplálékból állítsuk öszsze. Egy kis gyümölcs, egy szelet sonka, kenyér vagy kétszersült vaj nélkül, néhány kanál müzli, és indulhat a nap. Délelőtt nyugodtan elfogyaszthatunk egy csésze nem túl erős kávét vagy teát, esetleg egy frissítő, rostos gyümölcslevet.

Válltáska helyett hátizsák

A megváltozott állapot alaposan igénybe veszi a hátgerincet. A divatos, vállra akasztható (általában jól megtömött) táska viselése fokozza a hát megterhelését. Egészségesebb az egyenletes súlyelosztást biztosító és a helyes testtartást segítő hátizsák használata.

A gumiharisnya előnyei

A terhesség idején – főleg melegebb időben – ajánlatos a visszér kialakulásának megelőzését szolgáló gumiharisnya viselése. A helyes méret kiválasztásához mérjük meg a boka, a lábikra és a comb kerületét. Lábunknak ezek a részei a leghajlamosabbak a visszérképződésre.

Masszírozzuk a lábfejet

A várandós anya szervezetében az ízületek gyengülését és a talpboltozat süllyedését előidéző hormonok termelődnek. A lúdtalp kialakulása megelőzhető, ha minden este megmasszírozzuk a lábfej és a talp középső részét. A művelet segíti a talp korrekt ívelésének megerősítését.

Tornázzunk egy kicsit

A has súlynövekedése kedvezőtlenül befolyásolja a gerincoszlop egyenes tartását. Van egy egyszerű gyakorlat, amellyel a helytelen testtartásunkat korrigálhatjuk. Könnyedén szétvetett lábakkal hajoljunk hátra többször úgy, hogy farizmaink megfeszüljenek. Emeljük fel mindkét karunkat úgy, mintha meg akarnánk érinteni a plafont. A terhesség utolsó két hónapjában már széken ülve végezzük a gyakorlatot, mert így elkerülhetjük a túlzott mértékű izomfeszülést.

Súlyellenőrzés naponta

Várják a jöttét

Ideális, ha testsúlyunkat minden nap ellenőrizzük, lehetőleg a reggeli elfogyasztása előtt. Később ugyanis a szervezetbe juttatott folyadékmennyiség megváltoztatja a hiteles mérési eredményt. A súlygyarapodás az első négy hónapban minimális, hiszen a mell kivételével a test többi része még nem változik. Az ötödik hónaptól kezdve általában 250-400 gramm a hetenkénti súlynövekedés. Ha feltűnően nagy súlygyarapodást észlelünk, változtassuk meg táplálkozási szokásainkat, és kérdezzük meg a kezelőorvosunkat.

A gát izomzatának szerepe

A gát izmai különlegesen fontos szerepet játszanak. Minden nap végezzünk néhány feszítő és ernyesztő gyakorlatot. Segít a vizelet visszatartásában, mert a szokásosnál gyakrabban ránk törő inger megkeseríti az életünket, és következményei is kínosak lehetnek. A gát körüli testtájék feszessége és rugalmassága megőrizhető, ha néhány csepp természetes olajat a bőrünkbe dörzsölünk.

Fogyasszunk több B9-vitamint

A folsav rendkívül gazdag B9-vi-taminban, fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység és a koraszülés. A saláta, a dinnye, az avocado és a sertésmáj különösen sok B9-vitamint tartalmaz.

Különleges fogápolás

A rendszeres fogápolás fontosságát talán nem is kell hangsúlyozni. Néhány korábban nem észlelhető tünet megjelenése azonban a terhesség idején szükségessé teszi a speciális foggondozást. Gyakoribb ilyenkor a fogínyvérzés, a fogak érzékenysége a hidegre és a melegre. Használjunk puha sörtéjű, hajlékony fogkefét és ínyvérzést gátló adalékot tartalmazó fogkrémet. Ajánlatos a fluorban és szájfertőtlenítő anyagban bővelkedő öblítő folyadékok alkalmazása.

A kényelmes fehérnemű

A kényelmetlen, szoros melltartó megnehezíti az életünket. A terhes nőnek kétszeresen fontos, hogy ez a ruhadarab mindig biztosítsa a komfortérzetet. A túlságosan szoros melltartó cellulitiszt és maradandó bőrcsíkokat is okozhat. A vállpánt szabályozásával fokozhatjuk a kényelemérzést. Az sem jó, ha a melltartó a megfelelő méretnél egy számmal nagyobb, mert nem biztosítja a mell helyes tartását. Ha szükséges, váltsunk naponta többször alsóneműt. Néha egy-két csepp vizelet óhatatlanul a fehérneműre kerül, és a kellemetlen szag bőrpirosodást kiváltó csípő érzéssel párosul.

Friss levegő és nyugalom

Tartózkodjunk többet a szabad levegőn, de kerüljük az erős napot. A kiadós séták, az úszás, a rendszeres testmozgás legalább annyira fontos, mint a pihenés, a nyugalom és a konfliktushelyzetek kerülése.

Kapcsolat a babával

Örüljünk a babánknak, beszéljünk hozzá gyengéden, meséljünk neki a jövőről. Jót tesz, ha az apuka is megsimogatja a pocakunkat, és elmondja a babának, hogy mennyire várják a jöttét, és milyen boldogok. Most már így, hármasban.

Kapcsolódó cikkeink:

Terhesség = fogáldozat?

Gátmasszázs

Ezért kell figyelni a súlyunkra terhesen

Lábápolás a várandósság alatt

Forrás: Baba Magazin