Terhesség

Gátmasszázs

A legtöbb kismamát élénken foglalkoztatja, hogyan kerülhetné el a gát sérülését szülés közben.
2007. Szeptember 02.

Az érintett izmok rugalmassága sokféle módszerrel növelhető. Ilyen a jóga, az intimtorna és a rendszeres séta, kocogás teszi edzetté és ellazulásra képessé a hüvely és a végbélnyílás között található kis területet.

A gát egy rugalmas szövet, ami a hüvellyel együtt kitágul és képes arra, hogy kiengedje a babát, majd visszaálljon eredeti állapotába. A gátmasszázs célja hogy a gát szövetét tápláljuk (és nem az, hogy nyújtsuk!). Így mire elérkezik a szülés ideje kellően rugalmas lesz ahhoz, hogy sérülés nélkül megszülethessen a baba (persze a sikeres gátvédelemhez elengedhetetlen a szülést segítők szakértelme, elhivatottsága is).

Sokféle gátmasszázsolaj kapható, amiket direkt erre a célra fejlesztettek ki, elsősorban 100%-os tisztaságú, finomítatlan, hidegen sajtolt, magas e-vitamin tartalmú olajat ajánlanak, mint például az orbáncfűolaj, de sokan kedvelik a mandulaolajat és a búzacsíraolajat is. Bármelyiket is választjuk, mindegyik nagyon jól táplálja a szövetet, könnyen beszívódik és nagyon magas az e-vitamin tartalma.

A gátmasszázs olyan pozíciót érdemes felvenni, ami megkönnyíti a gát elérését: a fekvő vagy félig ülő testhelyzet, illetve állóhelyzetben, egyik lábunkat felhúzva (székre, kádszélére feltenni). A személyes higiénia nagyon fontos, kezet és körmöket alaposan mossuk meg a masszázs előtt.

A gát területe a hüvely és a végbélnyílás között helyezkedik el. Ezt kell az olajos hüvelykujjunkkal U alakban masszírozni. Annyi olajat tegyünk rá, amennyit beszív. Akkor csináljuk jól, ha a lefelé történő nyomások alkalmával égető, feszítő érzést tapasztalunk. A gátmasszást körülbelül 10 percig végezzük.A gátmasszázst a várandósság 35-36. hete körül már el lehet kezdeni.

Kapcsolódó cikkeink:

Mik azok a Kegel-gyakorlatok?

5+1 szuper mozgásforma várandósoknak

Intimtorna – másképp

Forrás: Kismama magazin