Terhesség

Vaspótlásra szorulok. Aranyérbetegségem lesz?

Az emberek nagyjából egyharmada küzd aranyérbetegséggel valamikor élete folyamán, a kiváltó okok pedig sokfélék lehetnek. Van-e összefüggés a vaspótlás és az aranyérbetegség kialakulása között?
2020. Szeptember 16.
Vaspótlásra szorulok. Aranyérbetegségem lesz? (fotó: Getty Images)

Mi is az az aranyérbetegség?

Aranyeres panasza nagyon sok embernek van, egyes becslések szerint minden harmadik embert érint valamilyen formában. Az aranyér a végbél nyálkahártyája mögött található érköteg. Fontos szerepe van a széklettartásban és ürítésben. Amikor értágulat alakul ki – például hasprés, székrekedés, helytelen táplálkozás, elhízás, mozgásszegény életmód, genetikai tényezők miatt -, amely kitüremkedhet a végbélnyíláson is, akkor beszélünk aranyérbetegségről, hétköznapi nevén aranyérről.

Az aranyérbetegség tünetei lehetnek a véres széklet, a fájdalmas, égő, viszkető dudor, csomó, székrekedés. Kialakulásának sokféle oka lehet, kezdve a genetikai eredetű laza kötőszöveti problémáktól, a székrekedésen át, a terhesség során bekövetkező fizikai és hormonális változásokig, de szerepet játszik benne a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, és az elhízás is. Bizonyos gyógyszerek vagy étrendkiegészítők közvetve vagy közvetlenül szintén befolyásolhatják az aranyérbetegség kialakulását.

A vas elengedhetetlen testünk működéséhez

A vas elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy szervezetünk optimálisan működjön, a vas járul hozzá ahhoz, hogy a testünk elegendő vörösvérsejtet termeljen. Különféle okai lehetnek annak, ha valakinél nem elegendő a vas mennyisége, a vashiány pedig olyan tüneteket okoz, mint a fejfájás, fáradékonyság, sápadtság, légszomj, szédülés, hajhullás.

A vashiányt több minden is okozhatja, legismertebbek:

– súlyos vérveszteség,

menstruációs zavarok,

– emésztőrendszeri betegségek.

Ritkán, de előfordulhat, hogy a vérző aranyér vezet túlzott vérveszteséghez és ezzel vashiányos vérszegénységhez.

Terhesség alatt rendkívül fontos megfelelő mennyiségű vas, hiszen mind az anyára, mind a magzat fejlődésére hatással van. Az anyánál levertséget, fáradtságot, szédülést okozhat, a magzatnál pedig a központi idegrendszer fejlődésében van kulcsfontossága. A terhesség alatti vashiány koraszüléshez vagy alacsony születési súlyhoz is vezethet.

Szoptatás alatt is fontos a megfelelő mennyiségű vas a szervezet számára: az anyai szükségletet a menstruáció és a szoptatás egyaránt befolyásolja. Amíg az anyánál nem tér vissza a menstruáció, addig úgynevezett vastartalékos időszak van, azaz nem ürül ki a vasraktár. Ha azonban már visszatér a menstruáció, és az anya szoptat is, akkor pótlásra, de legalábbis odafigyelésre van szükség. Ez elsősorban azt jelenti, hogy táplálkozással igyekezzünk biztosítani a vasszükségletet. Vasforrásaink a tojássárgája, a máj, a búzacsíra, az olajos magvak, a vörös húsok, a mazsola. Fontos, hogy a vas felszívódását támogatja a C-vitamin.

Előfordulhat azonban, hogy muszáj vaskészítményt szednünk. A vaskiegészítők egyik mellékhatása lehet, hogy bélirritációt, székrekedést vagy hasmenést okoznak, különösen nőknél és időseknél fordulhat ez elő, de egyáltalán nem kell hogy feltétlenül be is következzen. Ha megtapasztaljuk a székrekedést, akkor konzultáljunk orvosunkkal, mert könnyen lehet, hogy más vaskészítmény nem okoz problémát. Ugyanakkor a vashiány egy olyan súlyos állapot, hogyha orvosunk vaskiegészítést ír fel, akkor nem halogathatjuk a szedését. Van azonban néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen mellékhatásokat.

Elővigyázatosság

 

Próbáljuk meg a felírt vastablettát reggel, még éhnyomorra bevenni, az üres gyomorban könnyebben felszívódik. Vannak ugyanis olyan ételek, amelyek gátolják vagy megnehezítik a vas felszívódását.

A C-vitaminban gazdag ételek elősegítik a vas felszívódását. Együnk sok borsót, brokkolit, kelbimbót, paprikát, citrusféléket és fogyasszunk a fentebb már felsorolt vasban gazdag ételekből, ezzel is megtámogatva a vaskészletünket és így lecsökkenhet a vaskiegészítő szedésének ideje.

A rostban gazdag élelmiszerek lazítják a székletet, így nem kell erőlködéstől tartanunk, ami gyakran vezet aranyérbetegséghez.

Ha orvosunk úgy dönt, hogy vaspótlásra van szükségünk, akkor helyes táplálkozással mi is tehetünk azért, hogy vasraktáraink feltöltődjenek. Az aranyeres panaszok, ha meg is jelennek, enyhíthetők, orvosolhatók szintén a megfelelő táplálkozással, mozgással, borogatással, ülőfürdővel, kenőcsökkel és kúp használatával.

 

Forrás: health.harvard.edu, lacolon.com.