Terhesség

Vérrögök a terhesség alatt

Várandósság során élettanilag megnő a vér alvadékonysága, így sajnos a kismamákat fokozottan veszélyezteti a trombózis.
2021. Február 10.
Vérrögök a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

De mi van akkor, ha esetleg bekövetkezett a probléma? Mit lehet tennie a leendő anyukának, hogy minél nagyobb biztonságban tudja kihordani a gyermekét? Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője ezt a kérdést válaszolja meg.

Terhesség és vérrögök

A terhesség során jelentős változások mennek végbe a szervezetben/testben. Ilyen többek között az, hogy fokozódik a vér alvadékonysága, ami azt hivatott támogatni, hogy szülés során a kismama ne vérezzen el. Ennek azonban van egy hátulütője, mégpedig az, hogy ilyenkor könnyebben alakulnak ki vérrögök. Keletkezésüket tovább segíti, ha a kismama esetleg a kezdeti rosszullétek miatt kevesebb folyadékot tud fogyasztani, dehidratált állapotba kerül. Sokat fekszik, még csak nem is sétálgat. Amennyiben sérülést szenved, gipszrögzítést kap vagy súlyosabb fertőzést, akkor szintén nagyobb az esélye a trombózisra. Ráadásul a növekvő magzat nyomhatja a medence ereit, ami lassítja véráramlást, így szintén trombózishoz vezethet.

Panaszok esetén mielőbb kérjen segítséget!

Amennyiben valakinél kialakul trombózis, az többféle tünetben is megnyilvánulhat, attól függően, hol is alakult ki vérrög. Terhesség során leggyakrabban a medence és az alsó végtagok vénáiban szokott fellépni, melyre az alábbi tünetek hívják fel a figyelmet:

– Erős fájdalom

– Livid (kékeslilás) elszíneződés

– Ödéma

– Meleg tapintású bőrAz állapot nagy veszélye, hogy ha a vérrög leszakad, akkor a tüdőbe is kerülhet, ahol életveszélyes tüdőembóliát okoz. Ekkor nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj, véres köpetürítés jelentkezik. A tüdőembólia a terhesség során észlelt, egyik leggyakoribb halálok, így fontos a megelőzés /prevenció/, az időben történő felismerés.

Ha megtörtént a baj

Amennyiben tüneteket észlel, úgy mielőbb szakemberhez kell fordulnia (lehetőleg hívjon mentőt). Amint bebizonyosodik a trombózis, úgy első körben akut ellátásra van szükség, hogy elhárítsák az életveszélyt. Pár hétig a betegnek kórházban kell maradnia, majd a várandósság hátralevő részében véralvadásgátló injekciót kell szúrnia, melyet a szülés után is folytatnia kell a betegnek (hogy pontosan meddig, több tényező függvénye, melyről a szakorvos dönt). Emellett a kismamának kompressziós harisnyát szükséges hordania a vérkeringés fokozása céljából- ez nem csak a trombózis, de a várandósság miatt fellépő vizesedés (ödéma) ellen is hatásos.Fontos, hogy a kismama kerülje a lábaiban vér pangását és “besűrűsödését”, így fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot, valamint végezzen, könnyed testmozgást- ez lehet séta, kismamatorna, jóga is.

Hogyan tovább?

Egy trombózis után fontos annak tisztázása, hogy vajon mi is okozta a problémát, hiszen gyakori, amikor a kismamának eleve fokozott a hajlama a vérrögösödésre, csak nem tudott róla. Éppen ezért meg kell vizsgálni, nincs-e esetleg valamilyen trombofíliája (pl. Leiden mutáció, protrombin gén- mutáció), illetve olyan betegsége, mely megnöveli a rizikót pl. autoimmun betegsége (Lupus, antifoszfolipid szindróma) – mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője. Ez fontos annak eldöntése céljából is, hogy mennyi ideig kell a szülés után használnia véralvadásgátlót a betegnek, valamint bizonyos állapotok során kell-e antikoagulánst használnia (pl. alsóvégtagokon gipszrögzítés, repülőút estén).

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ