Trend

„Én inkább a bátyámmal futkároztam” – Dévényi Tibor kisebbik fia mesélt édesapjáról

Dévényi Tibor már 50 éves is elmúlt, amikor megszületett kisebbik fia, Máté. Életkora miatt több minden is volt, amit már nem tudott játszani fiával. Nagyobbik gyermekét, Danit hívta segítségül.
2023. Április 24.
Dévényi Tibor
Kép: TV2

Dévényi Tibor már bőven elmúlt 50 éves, amikor második gyermeke, Máté megszületett. Az olyan sok mozgást igénylő tevékenységeket, mint például a közös focizás, már nem vállalta. Nagyobbik fiát, Danit hívta ilyenkor segítségül, aki 14 évvel idősebb Máténál. A ma már felnőtt, közgazdaságtant tanuló Dévényi Máté mesélt a Blikknek édesapjával és bátyjával való kapcsolatáról.

Ő nagyon jó apuka. De azt is el kell fogadni, hogy idős apuka, és emiatt olyan közös élmények, amilyeneket a filmekben is látni, hogy az apa és fia együtt futkározik, focizik a kertben, frizbit dobál, nekünk nem adatott meg – mesélte a lapnak Máté. – Én inkább a bátyámmal futkároztam, Danival éltem át egy csomó dolgot, amit más a fiatal apukájával.

A gyermekek 5 százaléka születik Magyarországon 45 évesnél idősebb apától, az ötvenéves kor utáni gyermekvállalás a magyar férfiak körében igen ritka.

A két fiú között nagy a korkülönbség, ennek ellenére szoros a kapcsolatuk.

A nagy körkülönbség miatt eleve nem nagyon nem tudtunk semmin összeveszni, ráadásul tényleg rengeteg időt töltöttünk együtt már egészen kis koromtól kezdve – mesélte Máté.

A lemezlovas nagyon boldog amiatt, hogy fiai ilyen szoros kapcsolatban vannak. – Örömmel tölt el, hogy ennyire jóban vannak, főleg azért, mert az én koromban az ember azon is elgondolkodik néha, hogy mi lesz, ha már nem lesz. Megnyugtat, hogy a fiaim akkor is ott lesznek egymásnak – mondta Dévényi Tibor.

Máté sokáig nem tudta, hogy édesapját mindenki ismeri az országban, a Három kívánság műsornak köszönhetően igazi sztár.

Bár őt tényleg generációk ismerik, de nem elsősorban az én nemzedékem. Onnan tudtam meg, hogy apa ismert, hogy a barátaim szülei elmondták – mesélte Máté. A barátai mókásnak tartják, hogy édesapja fesztiválsztár, de Máténak ez nem mindig olyan vicces, mint a barátoknak. – Ha őszinte akarok lenni, én néha cikibbnek találom, mint ők. Ők ezt sokkal jobban élvezik, mint én. Hozzátette, hogy arra nagyon büszke, hogy édesapja 76 éves kora ellenére még mindig aktív életet él. Tavaly decemberben 75 évesen újra megnősült.

Dévényi Tibor eredetileg parodistának készült. Az 1960-as években tűnt fel mint könnyűzenei riporter. A 70-es években az egyik első magyar lemezlovasként vált híressé. A Három kívánság  és a Tibi bácsi elintézi című műsoraival lett országosan ismert. Később olyan tévéműsorokat vezetett, mint a Torpedó és az Elektor kalandor. 2018 óta a Retro Rádióban van műsora.