Gyerek

A gyerekek közötti nagy korkülönbség előnyei és kihívásai szülői szemmel

Bármi is az oka annak, hogy még nem szeretnél újabb babát vállalni - nem állsz még készen, egy betegség, anyagi probléma, termékenységi nehézség, vagy bármi más -, de azon töprengsz, hogy ideális lenne-e a gyerekek közötti nagy korkülönbség?
2022. Március 25.
A gyerekek közötti nagy korkülönbség előnyei és kihívásai szülői szemmel (Fotó: Getty Images)

Azon gondolkodsz, milyen hatással lenne gyermekeidre, a házasságodra/párkapcsolatodra, az életetekre, és arra, hogy a lehető legjobb szülője lehess a gyermekeidre, ha később, nagy korkülönbséggel születne még egy gyermeked? Sokakban felmerülnek hasonló gondolatok, aggodalmak.

Természetesen minden család más, és ami az egyik esetben beválik, az másoknál nem biztos – ennek ellenére a verywellfamily.com mégis felhívja a figyelmet néhány dologra, amit érdemes lehet szem előtt tartani.

Milyen előnyei lehetnek a nagy korkülönbségnek?

Minden gyermek egyéni figyelmet kaphat

Ha a gyerekek korban egymáshoz közel születnek, szinte lehetetlennek tűnhet, hogy mindegyikükre külön figyelmet fordítson a szülő. Valakinek mindig szüksége van egy szundira, pelenkázásra, etetésre vagy uzsonnára, és szinte állandó felügyeletre.

Nagyobb korkülönbség esetén eltölthetsz néhány órát a kisebb gyermekeddel, miközben a nagyobb egyedül játszik, vagy éppen iskolában van. A nagyobb gyermekeddel pedig lehetsz kettesben, amikor a kisebb szundikál.

Van egy kis “pihenés” a gyerekek között

Gondoskodni a kisgyermekről megterhelő lehet, hiszen az alváshiány, az etetések, a szundiidők és a végtelennek tűnő pelenkázás között a kicsik nevelése igencsak intenzív és kimerítő. Ha egy kicsit nagyobb korban a távolság a gyerekek között, akkor nagyobb eséllyel tudsz többet aludni néhány éven át, mielőtt ismét kezdődik az éjszakázás. Így jobban felfrissülve vághatsz bele ismét a babázásba.

Kevesebb lehet a testvéri rivalizálás

Ha egy kicsit távolabb állnak egymástól korban a gyerekek, kisebb az esélye annak, hogy versengeni akarjanak egymással. Nagyobb valószínűséggel járnak különböző oktatási intézményekbe, különböző a baráti körük, és különböző fejlődési szakaszokra és célokra koncentrálnak. De ez természetesen nem mindenkinél van így, és még nagyobb korkülönbség esetén is versenghetnek a gyerekek, például a szülő figyelméért. De ha legalább az egyik gyermek már idősebb, általában könnyebb megoldani a vitákat.

Időnként a nagyobb vigyázhat a kisebbre

Ha több év telik el a testvérek születése között, idővel eljön az a pont, amikor a nagyobb gyermek felügyelhet a kisebbre. A teljes értékű bébiszitterkedés, amikor a kisebb gyermeket a nagyobbal ketten otthon tudod hagyni, valószínűleg csak azután lesz lehetséges, ha az idősebb gyermeked már tinédzser.

A nagyobb gyermek felelősséget tanulhat, a kisebb pedig az idősebbtől leshet el dolgokat

Ha a nagyobb gyermeked részt vesz olyan feladatokban otthon, mint a kisebb testvére gondozása, az felelősségre taníthatja. Ő lehet a fiatalabb gyermeked példaképe, aki mindazt megtaníthatja a kicsinek, amit tud.

A nagyobb korkülönbséggel járó kihívások

Úgy érzed, mintha soha nem érnének véget a baba-évek

A nagy korkülönbség esetén szünetet tudsz tartani a babázások között, de így szinte soha nem érzed úgy, hogy minden babás dolog már valóban mögöttetek áll. Ez nehéz lehet, ha a munkába való visszatérést vagy akár csak egy családi nyaralást tervezel.

Nem egyszerű olyan tevékenységeket találni, amelyek minden korosztálynak megfelelnek

Az egyik legnagyobb kihívása a gyerekek közötti nagy korkülönbségnek az, hogy szinte lehetetlen olyan tevékenységet találni, amely mindkét gyermekedet érdekli. Lehet, hogy a kicsi minden pillanatban, amikor csak lehet, kint játszana, míg a nagyobb már nem szívesen megy ki a játszótérre. De a családi nyaralás, vagy társasjátékos este megszervezése is nehezebb, ha a gyerekek érdeklődési köre teljesen eltérő.

A későbbi gyermekvállalásnak lehetnek kihívásai a terhességet tekintve

Ha a gyerekek közötti nagyobb korkülönbség azt jelenti, hogy a következő gyermek 35 éves vagy idősebb korodban születik meg, akkor tisztában kell lenni a nehezebb fogantatás, a terhességi szövődmények, a vetélés és a veleszületett állapotok kockázataival.

Minden nő és minden terhesség más, ezért fontos, hogy beszélj az orvosoddal, ha bármilyen kérdésed vagy aggodalmad lenne egy jövőbeli terhességet illetően.

Kihívást okozhat a napi időbeosztás összehangolása

Az eltérő érdeklődési körű gyerekek tevékenységei mellett a kisebb és nagyobb gyermek mindennapi programjainak összehangolása is bonyolultabb lehet. Lehetséges, hogy a kicsinek éppen akkor kell szundiznia, amikor a nagyobbat fociedzésre kell vinni. A gyerekek teljesen más oktatási intézménybe járhatnak, eltérő napi kezdési és befejezési időpontokkal. Előfordulhat, hogy a kicsinek már este 7 órakor aludnia kell, míg a nagyobb sokáig ébren maradna.

Előfordulhat, hogy másoknak furcsa lehet a döntésed

Te magabiztos vagy a döntésedet illetően, de lehetséges, hogy mások az életedben furcsállni fogják a nagy korkülönbséget a gyerekek között. De a fontos az, hogy ez a te családod és a te döntésed, és nem az, hogy mások erről mit gondolnak. A leginkább az számít, hogy a te családodnak mi az, ami a legjobb, ami működik.

Forrás: verywellfamily.com