Trend

Parfümtrend, amiért a tinik is rajonganak: uniszex illatok

Cool, különleges, és úgy is egyedi, hogy bárki használhatja: ez az uniszex parfümök titka.
2023. Január 02.
tinik, barátság, parfüm, uniszex
A parfüm remek eszköze lehet az önkifejezésnek (Fotó: Getty Images)

A 90-es évek trendjei a tinik körében is hódítanak, gondoljunk csak a barna ajakrúzsra, a sötétebb ajakkontúrra vagy a koptatott farmerre és a kockás nadrágra. Ekkor robbant be az első igazán népszerű uniszex parfüm, a CK One Calvin Kleintól. Egy citrusos, gyümölcsös, friss és gendersemleges illat, vagyis férfiakon és nőkön, fiúkon és lányokon is fantasztikusnak érződött. Volt benne egy kis lázadás, egy kis vagányság és sok-sok menőség. És a trend újra tarol! Egy kutatás szerint míg 2010-ben a parfümpiac új bevezetéseinek 10%-át tették ki az uniszex illatok, ez 2018-ra 51%-ra növekedett.

Tényleg jó mindenkinek?

Annak, akinek bejönnek az ilyen típusú illatok, mindenképp, legyen férfi vagy nő az illető. A titok nyitja egyszerű, maga a parfümök alapvető sajátossága: az, hogy az illatösszetevők mindenki bőrén másképp érvényesülnek. Bármilyen parfüm esetén igaz, hogy a bőr nedvességtartalmán, kémhatásán és még sok mindenen múlik, mely összetevők milyen sorrendben, ideig és erősségben érződnek, ezért ugyanaz a kompozíció egészen már hatású lehet két különböző emberen. Az uniszex illatok esetén ez még inkább szerephez jut.

Titokzatos összetevők

Az is egy népszerű trend az utóbbi években, hogy nők is gyakran viselnek férfiparfümöt – ez elsősorban a finoman gyümölcsös, energikusan fűszeres vagy enyhén pézsmás illatokkal működik. A pézsmán kívül a szantálfa, az energikus gyümölcsök, főként a citrusok azok, amelyek jól működnek az uniszex kompozíciókban. De igazából ezt sem muszáj meghatározni, abszolút az egyéni ízlésen múlik, mi az, amit jó érzés viselni.

Szupermenő uniszex illatokat mutatunk, a cikk a galéria után folytatódik.

6 fotó megtekintése

Parfümtrend, amiért a tinik is rajonganak: uniszex illatok

Fotó megosztása:

Az én döntésem

Bár alapvetően kicsit semlegesebb illatösszetevőkkel dolgoznak ilyenkor (olyanokkal, amiket nagy általánosságban nem gondolunk tipikusan nőies vagy férfias illatjegyeknek), mégis fontos, hogy egy női vagy egy férfi bőrön egészen más hatása lehet a parfümnek. És ez az, ami miatt a kamaszoknak is annyira bejön ez az egész: hogy a koncepció újszerű, szokatlan, és mégis tud egyedi lenni. Hagy teret a képzeletnek, a fantáziának, és nem akar mindenkit egyértelmű , klasszikus (és számukra unalmas) kategóriákba gyömöszölni. Hiszen ez egy kritikus téma ilyenkor: megtalálni és megmutatni, kik is ők valójában. És a parfümválasztás ennek egy remek eszköze lehet.

Nyitókép forrása: Getty Images