Kamasz

5 dolog, amit a magabiztos gyerekek szülei csinálnak

Milyen szülői szokások azok, amelyekkel erősíteni lehet a gyerekek önbizalmát, magabiztosságát?
2022. December 08.
magabiztos gyerek
Hogyan lehet szülőként segíteni abban a gyermeket, hogy egészséges önbizalommal rendelkezzen? (Kép forrása: Getty Images)

Ahogy egy baba megszületik, elkezd különböző dolgokat megtanulni, és ahogy kisgyerekké cseperedik, a magabiztossága is fejlődik. Azonban az önbizalom érzését erősíteni kell a gyerekekben, mert ahogy egyre idősebbek lesznek, úgy egyre összetettebb kihívásokkal is kell szembenézniük. Hogyan lehet szülőként segíteni abban a gyermeket, hogy egészséges önbizalommal rendelkezzen?

Dr. Roseanne Lesack gyermekpszichológus öt olyan dologról beszélt a Fatherly portálon, amelyeket a szülők tehetnek azért, hogy magabiztosabbá váljanak a gyermekeik.

A gyermek munkamorálját kötik a sikerükhöz

Amikor a szülők az erőfeszítéseikért dicsérik meg a gyermeküket, nem pedig az elért eredményért, az segíthet a gyerekeknek egészséges önbizalmat kiépíteni, ami a szorgalmas munkához kötődik. Így a gyermek úgy érezheti, hogy magabiztos egy területen, mert sokat gyakorolt, dolgozott érte.

Dicsérik magukat a gyerekek előtt

A gyerekek magabiztossága a szülők magabiztosságából is fakad. Ezért nem szabad szégyellni beszélni az egyéni tulajdonságokról, készségekről, sikerekről, eredményekről, amikre büszke vagy. Ahogy a szakember egy példával szemlélteti: „Sok erőfeszítést tettem ebbe a projektbe a munkahelyen, és jó munkát végeztem, mert időt fordítottam rá”. A pozitív önbeszéd modellezése is segíthet, hogy a gyerekek magukba szívják az önbizalom érzését.

Dicsérik a gyerekeik képességeit

Erre egy sportmérkőzéses példát hoz a szakértő, aki szerint ahelyett, hogy annyit mondanának a gyereknek, hogy „Remek játék volt!”, ennél specifikusabban érdemes dicsérni olyan dolgokért, amiben jó volt. Például: „Remekül cseleztél az első félidőben, mielőtt gólt rúgtál”. Ezzel egyrészről elkerülhetik, hogy túlfokozott érzést keltsenek a gyerekben, mintha az egész meccs sztárja lett volna, és eszközöket adnak neki ahhoz, hogy konkrétabb képe legyen a saját erősségeiről.

Őszintén beszélnek a gyerekekkel a gyengeségükről is

A magabiztossá nevelés nem azt jelenti, hogy nem beszélünk azokról a dolgokról, amikben keményebben kell dolgoznia a gyereknek. Ez nem azt jelenti, hogy azt kell mondani: „Rossz vagy matekból!”, helyette inkább arról érdemes beszélni, hogy néhány embernek többet kell gyakorolnia, keményebben kell dolgoznia ebből a tárgyból, ami teljesen rendben van.

Azzal, hogy a gyerek tudja, hogy több erőfeszítést kell tennie, mint a társainak, az önértékelését továbbra is a munkamoráljához fogja kötni. A szakértő szerint az sem feltétlenül jó, ha a gyerek mindig, mindenben teljesen magabiztos, mert attól beképzeltté is válhat.

A csapatmunkához is kötik a sikert

Amellett, hogy a gyermek jó pillanatait dicsérik például egy meccs után, a barátaikat, csapattársaikat is érdemes megemlíteni, az ő jó szereplésükről is beszélni, és arra biztatni a gyereket, hogy ő is dicsérjen meg másokat az erőfeszítéseiért. Nem minden sikert érünk el egyedül, van, amit például csak a szorgalmas csapattársakkal, tanulótársakkal együtt tudunk elérni, vagy később a kollégáinkkal.

Forrás: fatherly.com