Trend

„Sokan hiszik, a női orgazmus eléréséhez az kell, amit a pornóban látnak” – Katona Katalin szexuálpszichológus

A szex kimondva, kimondatlanul ott van mindannyiunk életében, a különböző reklámoktól kezdve a filmeken át, egészen a pornográf tartalmakig. Utóbbi különösen meghatározó főleg a kamasz fiúk életében, de azt, hogy ez milyen hatással van rájuk, illetve társadalmunk női tagjaira, kevésszer taglaljuk igazán. Az nlc. Katona Katalint kérdezte a témában.
2023. Április 21.
katona katalin szexológus
Fotó: magánarchívum

Mennyire vagy tisztában a pornófilmek kínálatával?

A kliensek sokkal tájékozottabbak. Azt szoktam mondani nekik, hogy szakemberként nem feltétlenül az a dolgom, hogy a pornóipar és a szexipar legújabb vívmányaival képben legyek. Nyilván tőlük is nagyon sok mindent hallok, de annyi fajtája van már a pornónak, hogy szerintem szinte lehetetlen is lenne mindent felkutatni. Némelyiknek a nevét sem tudnám megjegyezni. Azért sem kell nekem feltétlenül a bugyrokban elmerülni, mert a szexuális zavarnak az okát attól függetlenül kell megtalálnunk, hogy tudnánk, hogy a klienst mi hozza izgalomba. Nyilván egy speciális műfajú pornó esetén utána szoktam olvasni a témának.

Milyen hatásai lehetnek a pornófilmeknek? Hat-e ez egyáltalán az emberekre, vagy csak tévhit?

Semmiképpen nem tévhit. Ez egy nagyon tágan értelmezhető kérdés, önmagában nem a pornóval van a baj. Az erotikus filmek kiszolgálnak egy létező igényt. Szexualitásra mindenki vágyik. A pornóval az a probléma, hogy alapvetően a szexuális vágy felkeltését szolgálná, de manapság kicsit fordítva ülünk a lovon. A szexuális ciklusnak megvan a maga sorrendje: megszületik a vágy, izgalomba jövünk, aztán megtörténik az aktus – legalábbis elérjük valahogy az orgazmust – végezetül pedig jön a lecsengés szakasza. Hogyha maga a folyamat egy jó élmény, akkor cirkulárisan folyamatban tartja magát: egy idő után újra lesz vágyunk. Ma már szinte egy jégkrémet is erotikus ingerekkel adnak el. Így a szexuális tartalom annyira ott van már a mindennapi életben, filmekben, vagy a legegyszerűbb sit-comokban, hogy megfordul a sorrend: nem alakul ki vágy és aztán keresünk hozzá ingeranyagot, hanem előbb jön az ingeranyag és abból születik meg a vágyunk.
Szeretném kiemelni, hogy mint mindenben, a felnőttfilmekkel kapcsolatban is van egy arany középút és lehet jól használni. Vannak is olyan esetek, amikor kifejezetten javasoljuk pároknak, ha ez mindkettejük számára elfogadható módszer.  

Mik azok a helyzetek, ahol ajánlanád ezeknek a tartalmaknak a megtekintését?

Hosszú távú, monogám kapcsolatokban, ahol beszűkül az együttlét, megszűnik a vágy, kifejezetten segíthet a pornó. Az ember legnagyobb erotikus szerve az agy. Ha az agyunkban az erotikus ingerekért felelős idegeket stimuláljuk fantáziával, akkor az vissza tudja hozni a vágyat. A pornó ilyen esetekben jól használható. A legtöbb pár általában rájön magától, hogy bevethetik ezt a módszert. Nyilván nem célszerű állandóan alkalmazni, mert hajlamosak lehetnek hozzászokni, de stimulátorként megfelelően tud hatni. Vannak, akik az erotikus filmekből tudnak inspirálódni. Szoktunk olyan filmeket is ajánlani, ahol a nőket helyezik a középpontba. Ez a műfaj például olyan nőknél alkalmazható, akik szoronganak a szexualitástól.

felnőttfilmek

Fotó: Getty

Mely negatív hatásai vannak a felnőttfilmeknek, amelyeknek a nők az elszenvedői?

A pornóban úgy jelenítik meg az aktust, mintha a nőnek nagyon jó lenne az, amit a férfi csinál, hiszen a nő közben liheg, kiabál, sikongat, minden elhangzik. Ám a felnőttfilmekben a legtöbb esetben használják a nőt, ami a lányokra nézve is káros. A női nézők azt tanulják ebből, hogy ez a valós közösülés. Nem számít, hogy nekik mi esne jól, hogy ők mit tapasztaltak ki, ha kedvezni akarnak a partnereiknek, azt kell csinálniuk, amit abban a pár perces filmben láttak. Ha ennyi filmben van szinte ugyanúgy ábrázolva a közösülés, akkor a valóságban is pont így kell lennie.
Az is egy érdekes káros következmény, hogy sokan azt hiszik, a női orgazmus eléréséhez az kell, amit ezekben a filmekben látnak. Később, amikor elmagyarázom az örömszerzés anatómiáját, csak pislognak. Ez a fajta reakció sajnos férfiakra, nőkre egyaránt jellemző.
Volt olyan eset is, ahol a férfi partner nem hitte el, hogy a nőnek orgazmusa van, mert a pornóban máshogy látta, az ő párja pedig nem sikongatott, nem fetrengett, nem karmolta össze.

Mi a helyzet a női nézőkkel?

A nők testképét borzalmasan rombolja. Általában a testrészeket túlhangsúlyozzák mind a sminkkel, mind a ruhákkal. Ha pedig nem vállalják be azokat, amiket a filmekben látnak, akkor meg azért lehet egy szégyenélményük, mert azt gondolhatják, hogy ,,biztos én vagyok a prűd”. Emiatt sajnos belekényszerítik akár saját magukat is olyan típusú aktusokba, amelyek számukra nem élvezhetők. Ezekben a filmekben úgy ábrázolják például az anális közösülést is, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Valójában azonban gyógytornászok hada tudja azt bizonyítani, vagy akár urológusok, proktológusok is, hogy azért a szex ebben a formában nem kivitelezhető, nem egészséges és nem helyénvaló. Az egészségügyi következményekkel azonban nem foglalkoznak a pornófilmekben.

Mi a véleményed a nők szerepéről ezekben a filmekben?

Én nőként azt gondolom, hogy ahogy ma ábrázolják a szexet, nem lehet élvezetes egy nő számára. Nagyon durvának gondolom, egyoldalúnak. Hiányzik belőle a figyelmesség, az összehangoltság, az, hogy ez egy kölcsönösségre épülő folyamat legyen. Szexuálpszichológusként és magánemberként is azt gondolom, hogy ez így nem helyénvaló. Nyilván vannak lágyabb filmek, illetve ezért néznek sokszor leszbikus pornót, mert abban még finomabban van ez ábrázolva. De a leszbikus felnőttfilmekre is azt kell mondjam, hogyha megnéz az ember néhány friss munkát, már sokszor alkalmaznak segédeszközt, amit szerintem nagyon durván használnak. Ezekben a helyzetekben is mintha arra helyeződne a fókusz, hogy férfipótlás jelenjen meg. Meg lehet találni a kellemesebb, erotikusabb filmeket is, de azért a pornó alatt jellemzően nem ezt értjük.

Arról, hogy hol kezdődik a pornófüggőség, illetve milyen hatással lehetnek a felnőttfilmek egy gyerekre, tovább olvashatsz az nlc. cikkében IDE KATTINTVA.

Szerző: Tari Petra, az ELTE BTK Kommunikáció és Média Tanszékének alapszakos hallgatója