Család

5 gyereknevelési trükk, amit érdemes ellesni a Blake Lively – Ryan Reynolds házaspártól

Amit látunk belőlük, az alapján Blake Lively és Rayan Reynolds laza, vagány, de szerető szülők lehetnek. Elég keveset tudni a magánéletükről és a gyereknevelési szokásaikról, de amit mégis, abból talán nekünk is érdemes néhány dolgot megfogadnunk.
2024. Szeptember 11.
Blake Lively és Ryan Reynolds, gyereknevelési trükkök

Fotó: Getty Images

Gyönyörű nő, jóképű pasi, gazdagok, szépek, híresek – és négy kisgyerek szülei. Könnyű nekik, gondolhatjuk, nyilván bébiszitterek, háztartási alkalmazottak serege segíti a mindennapjaikat. Nm igazán tudjuk, hogyan nagyon kevés betekintést engednek az életüknek ebbe a részébe, de persze, elég valószínű, hogy sokkal több és profibb segítségük van, mint bármelyikünknek, és nem igazán kell az anyagiak miatt aggódniuk. Hogy miért gondoljuk mégis azt, hogy lenne mit tanulnunk tőlük? A különböző nyilatkozataik, szerepléseik és a social média jelenlétük alapján egy nagyon vicces, szórakoztató házaspárnak gondolhatjuk őket, sok humorral, szeretettel, és stabil családi háttérrel. Nem azt mondjuk, hogy ők tökéletesek, vagy hogy mindenképp ki kellene derítenünk, hogyan élnek, mert az lenne a boldogság receptje. Csak azt, hogy valamit biztosan jól csinálnak – és abból, amibe belelátunk, levonhatunk néhány hasznos tanulságot. Lássuk, mit érdemes ellesni Blake és Ryan családhoz való hozzáállásából.

1. Nem veszik túl komolyan magukat

Rengeteget viccelnek, húzzák egymást, a barátaikat, és a gyerekeikkel kapcsolatban is meg-megengednek maguknak jó néhány viccet. Nemrég például a Today idézte Blake interjúját, amiben elmeséli, hogy az egyéves Olin részére ciciformájú születésnapi tortát készített, hiszen ugyan mi is érdekel igazán egy egyéves gyereket… De lazán viccelnek arról is, hogy milyen együtt aludni az összes gyerekükkel (Olin testvérei a 9 éves James, a 7 éves Inez és a 4 éves Betty), vagy hogy mekkora káosz az otthonuk a 4 gyerek mellett (Ryan egyszer egyenesen egy állatkerthez hasonlította).

A lényeg, hogy amikor benne van az ember a mindennapi hajtásban, hajlamos túl komolyan venni a dolgokat, és inkább a feladatokat, nehézségeket látni. Pedig néha jó felismerni, mikor lehet és kell nevetni magunkon vagy a kialakult helyzeten. Nyugodtan nevessük ki magunkat, vagy az elrontott dolgokat. És a legtöbb konfliktusos helyzet könnyebben feloldható egy kis humorral. Ráadásul a gyerekek körül annyi minden vicces történik – jó, ha tudunk ezekre fókuszálni, és meg tudjuk engedni magunknak, hogy vicceljünk ezekkel, vagy nevessünk rajtuk.

2. Nem mutogatják a gyerekeket

Az lehet, hogy a mi gyerekeinket nem akarják a legnagyobb magazinok és netes portálok mutogatni – de mutogatjuk őket mi magunk. Blake és Ryan nagyon ritkán mutatják meg a gyerekeket, már magukat a terhességeket is sokáig titokban tartották, ahogy a gyerekek születését, a nemüket, majd a nevüket is. Ryan például viccelt azzal, hogy alig várják, hogy egy Taylor Swift dalból megtudják, hogyan is hívják a gyereküket.

Nem azt mondjuk, hogy ezt kell követni, egyáltalán nem, azt viszont igen, hogy nagyon érdemes átgondolni, mit mutatunk meg a gyerekeinkből a social médiában, milyen képeket rakunk fel róluk, mennyire engedünk bepillantást az életükbe. Ez most még a mi döntésünk, de az ő életük, az ő fotóik, és bármennyire büszkék is vagyunk rájuk, vannak dolgok, amik nem tartoznak a szélesebb nyilvánosságra. De nem csak a pucér vagy az őket kellemetlen helyzetbe hozó fotókkal kell csínján bánni, hanem egyáltalán a fotókkal – ebben a cikkben többet tudhatunk meg arról, miért érdemes óvatosnak lenni azzal, mit mutatunk meg a gyerekről a neten.

3. Beismerik, ha hibáztak

A Hello magazine idézi Ryant egy interjúból, amelyben egy nagyon fontos gyereknevelési tanácsot oszt mg, amit a Deadpool és Wolverine című filmje rendezőjétől, Shawn Levy-ől kapott, és amit örökre megjegyzett. „Shawn szerint az emberek hajlamosak csak a sikereikről mesélni a gyerekeiknek. Pedig nagyon fontos lenne tudniuk azt is, hogy a szüleik is hibáznak néha. Nem mindig sikerül minden. Van, hogy valamin keményen dolgozol, mégsem jön össze. És a gyerekeknek ezt hallaniuk, kell, hiszen senkinek nem sikerül mindig minden.”

Bizony, még az ilyen hírességeknek sem. És a gyerekek nagyon sokat tanulnak abból, ahogyan a szülik kezelik azt, ha hibáztak. Jó, ha azt tanulják meg, hogy ér hibázni, hogy nem kell mindig mindent tökéletesen csinálni – tanulni kell belőle, és legközelebb majd sikerülhet. Vagy a következő alkalommal.

4. Az együttérzés fontos

Az eonline által idézett interjúban Ryan arról mesél, hogy ő maga sokat küzdött életében a szorongással. Épp ezért, amikor észreveszi, hogy a gyerekei hasonlóan éreznek, nagyon hitelesen és együttérzéssel tud nekik segíteni, hiszen ő maga is megélte mindezt. „Tudok átérzéssel, együttérzéssel fordulni hozzájuk ilyen helyzetekben, ami segít nekik, hogy úgy érezzék, komolyan vesszük az érzéseiket.”

Az érzésekről beszélni, főképp a nehéz érzéseket beazonosítani, megnevezni nagyon-nagyon fontos, rengeteget segíthet a gyerekeknek, hogy kezelni tudják ezeket az érzéseket. Ha azt érzik, hogy rendben van, hogy ők ilyesmit éreznek, számíthatnak a szülőre ezen nehéz érzések közepette, és arra is, hogy ezek előbb-utóbb elmúlnak, akkor sokkal könnyebben tudnak majd megbirkózni ezekkel.

5. Együtt küzdnek

Ők sem titkolják, hogy a gyereknevelés néha küzdelmes. Négy gyerek nevelése különösen. De ahogy a nyilatkozataikból érződik, együtt vannak mindebben, támogatják egymást, igyekeznek szülőként, párként és színészként is működni. Jó, erről aztán valóban nincsenek első kézből származó, hiteles információink, csak azt látjuk, amit magukból mutatnak, és ebből vonjuk le a tanulságot: ha a nehéz helyzetekben tudunk egymásra támaszkodni, az sokat segíthet. Persze gondolhatjuk azt, hogy ilyen korlátlan anyagi lehetőségekkel ugyan milyen nehézségeik lehetnek…

De ebben a helyzetben ugyanazt érdemes észben tartani, amit a legtöbb gyerekneveléssel kapcsolatos szituációban: hogy sohasem tudhatjuk, mit élnek át valójában. Egészen biztosan az ő gyerekeik is betegek néha, vagy nyűgösek, anyásak-apásak, biztos veszekednek is, és nekik is nehéz otthagyni a kicsiket, amikor dolgozni mennek. Nem tudjuk, csak gondoljuk, hogy szülőként valójában hasonló feladatokkal és kihívásokkal küzdhetnek, mint mi mindannyian, és hogy mindezeken egymást támogatva, közösen, és egy jó adag humorral könnyebb átvergődni.

Forrás: today.com, hellomagazine.com, eonline.com, people.com