Terhesség

7 kérdés, amit tegyél fel az orvosnak a harmadik trimeszterben

Amikor a terhességed a harmadik trimeszterhez közeledik úgy érezheted, hogy a tennivalók listája már kilométer hosszúságú. A gyerekszoba berendezése mellett ugyanakkor legalább olyan fontos, hogy alábbi kérdéseket tisztázd az orvosoddal.
2024. Szeptember 18.
harmadik trimeszter orvosnál

Kép: Getty Images

Optimális esetben olyan orvoshoz van szerencséd, akivel bátran megbeszélhetsz mindent, mindig van rád elegendő ideje, meghallgat és megnyugtat. A harmadik trimeszterhez közeledve az alábbi kérdések merülhetnek fel benned, amelyeket jobb, ha bátran meg is kérdezel.

Milyen vizsgálatokat végeznek jellemzően a harmadik trimeszterben?

A vérnyomás-, pulzus- és testsúlymérés, vizelet-ellenőrzés, a méhszáj állapotának vizsgálata, valamint a terhesség fejlődésének ellenőrzése minden alkalommal megtörténik. Jellemző vizsgálatok továbbá: NST-vizsgálat, terheléses vércukorvizsgálat, labor. Érdemes előre tisztáznod, melyikre mikor kerül sor és hogyan készülj.

Mi a helyzet terminus túllépéskor?

Mindenképp tisztázd, mi történik akkor, ha betöltöd a 40. hetet. A lehetséges sűrűbb NST, CTG-vizsgálatok mellett, mire számíthatsz? Mi történik abban az esetben, ha a 41. vagy a 42. hetet is betöltöd? Mikor kell befeküdnöd a kórházba és mikor, hogyan történik a szülésindítás?

Szülési terv

Hasznos lehet, ha úgy vágsz bele a vajúdásba és a szülésbe, hogy ismered a szülési preferenciáidat, hogy ne érjen váratlanul, ha bármilyen probléma merülne fel. A szülési terv elkészítése segíthet néhány várandós szülőnek abban, hogy úgy érezzék, hogy van némi kontrolljuk a folyamat felett, de fontos, hogy ne ragaszkodj túlságosan a tervhez. A legjobb szülési tervekben van némi rugalmasság. A szülési tervet jó, ha megbeszéled az orvossal is (akkor is, ha nem biztos, hogy vele fogsz szülni), mert így a kórházi protokollal is képbe kerülsz.

Milyen gyakran kell érezni a magzat mozgását?

Többféle protokoll is létezik, köztük egy olyan, amely 2 óra alatt 10 rúgást tart ideálisnak, de kérj útmutatást az orvosodtól.

Melyek a szülés jelei?

Beszéljétek át, hogy mi a teendő akkor, ha elfolyt a magzatvíz, ha távozik a nyákdugó, mi különbözteti meg a Braxton Hicks-féle összehúzódásokat a valóditól és azt is, hogy mikor érdemes bemenned a kórházba.

Aranyóra

Az aranyóra nagyon fontos a szülés után. Tisztázzátok, hogy az adott kórházban mit takar ez pontosan, az édesapa is a mellkasára teheti-e a picit, hagyják-e, hogy hármasban töltsétek a szülés utáni egy órát.

Elérhető-e szoptatási tanácsadó a kórházban?

Vannak kórházak, ahol rendelkezésre áll szoptatási tanácsadó, míg más helyeken nem. Ezt is jó tudni előre, ne akkor kelljen keresgélni, amikor már szükség van rá.

(a mother.ly nyomán)