Család

5 trükk, ha kéne egy kis extra energia

Beindult a tanév, bejött a rossz idő, legszívesebben bekuckóznál, de pörögni kell – nem biztos, hogy a sokadik csésze kávé a megoldás. Érdekes, izgalmas és fincsi alternatívákat mutatunk, hogy energikusabb legyél.
2024. Szeptember 17.
Kisfiú az anyukája ölében alszik, fáradt anya, energizáló italok

Fotó: Getty Images

A szeptember nem az év legnyugisabb hónapja. Nagyon ott kell lenni fejben, hogy észben tartsd az összes ovis, sulis teendőt, befizetni- és beszerezni valót, összehangold a különórákat, megszervezd a gyerekek kísérgetését-szállítását. És akkor a saját munkádról még nem is beszéltünk. Nem csoda, ha ilyenkor keresed a módját annak, hogyan nyerhetnél egy kis extra energiát. A pihenést és az alvást megspórolni ugyan nem tudod, és ne is legyen cél napi pár óra alvással vinni végig a szeptembert – abban nagyon hamar kimerülsz, kiégsz. Muszáj megteremteni az időt arra, hogy pihenni, töltődni tudj, de azért lehet segítséget kérni ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az aktív időszakokból. Ha a kávét már unod, vagy nem szereted, vagy nem hat rád túl jól, akkor is létezik egy csomó hasonló hatással bíró jótékony ital és étrend-kiegészítő, ami segíthet energikusnak maradnod, próbáld ki, neked melyik válik be leginkább!

1. Hosszan tartó lendület

Qi Coffee

Ha reggelente nehezen térsz magadhoz, itt a megoldás: a Qi Coffee különlegessége az erős instant kávé, a gyógyhatású pecsétviaszgomba és kínai hernyógomba kombinációjában rejlik. A gyógygombák meghosszabbítják a kávé élénkítő hatását, gombák adaptogén, immunstimuláló és méregtelenítő hatásukkal erősítik annak antioxidáns tulajdonságait.

Amiért szeretni fogod: A gyógygombáknak köszönhetően nem annyira savas, mint a kávé, nem irritálja a gyomrot. Fokozza a kitartást és stresszel szembeni ellenállóképességet.

Qi Coffee terápiás ital 5900 Ft – energy.sk/hu

Qi Coffee terápiás ital 5900 Ft – energy.sk/hu

2. Egy csésze immunturbó

Zöld tea

Ha azt veszed észre, hogy a kávétól ideges, feszült leszel, érdemes megpróbálkoznod helyette a zöld teával. Lehet, hogy nem elsőre kell az összes csészét lecserélni, de mondjuk a második-harmadik kávét már helyettesítheted ezzel. Tele van antioxidánsokkal, jótékony hatással van nem csak az agyunkra, de az anyagcserénkre és az immunrendszerünkre is.

Amiért szeretni fogod: Ha megszokod, simán lehet, hogy ízesítés nélkül is bejön – ha eddig tejjel, cukorral ittad a kávét, akkor ez jelentős kalóriaspórolás lehet. Kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé, szóval több csészével is megihatsz belőle, és amellett, hogy növeli a fizikai teljesítőképességet és csökkenti a reakcióidőt, a szorongás ellen is jótékonyan hathat.

Fotó: pexels.com/ Maria Tyutina

Anyagcsere-serkentő és energizáló hatása miatt edzés előtt fogyasztva nagyon jó hatása lehet a fogyásra. Fotó: pexels.com/ Maria Tyutina

3. Menő és finom

Matcha tea

Akár önmagában, akár tejjel vagy növényi tejjel, matcha latteként fogyasztod, ez a trendi ital tényleg finom, és nagyon egészséges. A matcha egyfajta zöld tea, a leveleket porított formában használják hozzá, úgy forrázzák le. Mivel benne van a levelek őrlemény, még magasabb a tápanyag- és antioxidánstartalma, mint a hagyományosan készített zöld teának. Gyulladáscsökkentő hatása is számottevő.

Amiért szeretni fogod: Naponta egy csészényit elég elfogyasztani belőle a pozitív hatásokhoz. Kísérletezd ki, mennyire pörget fel, és ettől függően fogyaszd délelőtt vagy délután. Ha növényi tejjel iszod, pont olyan melengető, kényeztető ital készülhet belőle, mint ha hagyományos, kávéval készült lattét innál.

Fotó: pexels.com/ Charlotte May

Jegesen és forrón is isteni. Fotó: pexels.com/ Charlotte May

4. Egészséges hidratálás

Avon Liiv aloe vera, zöld tea és gyömbér italkoncentrátum

Egészséges növénykivonatok hozzáadott cukor nélkül – az Avon koncentrátuma segít, hogy könnyebben lecsússzon a napi két liter folyadék, és közben az energiaszintedet is helyre billenti. Az aloe segít kordában tartani a vércukorszintet, a gyömbér kiváló antioxidáns és erősíti az immunrendszert, a a zöld tea pedig jó katechinforrás.

Amiért szeretni fogod: Olyan édességűre és „erősségűre” kevered,a hogy te szereted. Fincsi trópusi íze van, és segít, hogy ne zuhanjon be az energiaszinted a nap folyamán.

Avon Liiv aloe vera, zöld tea és gyömbér italkoncentrátum

Avon Liiv aloe vera, zöld tea és gyömbér italkoncentrátum

5. Tartsd szinten magad

Nutrilite Energy Program

Eddig csupa innivalót mutattunk – ebben a „pakkban” is van iható elem, de ennél sokkal többet kínál a Nutrilite új, holisztikus programja. Hogy mit ígér? Segít az energiaszint fenntartásában és a stresszkezelésben, támogatja a szellemi frissességet és az egészséges alvást, javítja a testösszetételt. Mindezt úgy, hogy a Táplálkozás és az Étrend-kiegészítő termékcsomag elemei, valamint az edzésjavaslatok mind a kiegyensúlyozott vércukorszintet segítenek elérni, vagyis azt, hogy elkerülhesd a vércukorszint ingadozásából fakadó enerváltságot, energiahiányt.

Amiért szeretni fogod: Ha valami édesre vágysz, az XS High Protein Energy Bar vagy a XS High Protein Energy Shake kiegyensúlyozott tápanyag-tartalmával nagyon jó választás. De nem csk termékeket, hanem egy komplex programot kapsz, rengegeg hasznos és könnyen betartható tippel, csak rajtad áll, mit és hogyan illesztesz be a mindennapjaidba.

Nutrilite Energy Program Táplálkozás + Étrend-kiegészítő csomag 129 700 Ft

Nutrilite Energy Program Táplálkozás + Étrend-kiegészítő csomag 129 700 Ft

Egyszerű energianyerők

Van még néhány dolog, amit érdemes számításba venned, ha energikus szeretnél maradni – vagy visszanyernéd a megcsappant energiaszintedet.

  • Úgy tűnhet, hogy a mozgás csak fáraszt – de ha elkezded, megérzed majd, hogy sokat segít a stressz ellen, és abban is, hogy jobban aludj, energikusabban ébredj.
  • Elalvás előtt ne pörgesd a telefonodat – szintén az alvásod minőségéhez járul hozzá, ha lefekvés előtt nem a képernyő kék fénye hat rád.
  • Menj a szabadba – talán nem is gondolnád, mekkora ereje van annak, ha akár csak 10-15 percet töltesz a zöldben.
  • Lélegezz mélyeket – kezdd a reggelt egy nagyon egyszerű légzőgyakorlattal: a nyitott ablaknál csukott szemmel lélegezz lassan, egyenletesen, de nem erőltetve, és figyeld, ahogy a levegő áramlik az orrod hegyénél.
  • Igyál vizet – a fenti energiát adó italok mellett nagyon figyelj oda a megfelelő mennyiségű víz fogyasztására.
  • Nassolj zöldséget – amikor úgy érzed, csak egy kis nasi tart ébren, csoki vagy keksz helyett egyél inkább répát, uborkát, karalábét. Esetleg alma, körte vagy magvak is szóba jöhetnek, ha csak lehet, cseréld ezekre a cukrot.