Terhesség

Tiltólistás ételek a terhesség alatt

Terhesség során az elfogyasztott ételek és italok a babához is eljuthatnak a méhlepényen keresztül, ezért különösen fontos odafigyelni ilyenkor az étrendünkre.
2018. Szeptember 06.
Tiltólistás ételek a terhesség alatt

Azzal a legtöbb kismama tisztában van, hogy az alkohol- és a magas koffeintartalmú italokat tilos fogyasztani a várandósság alatt, de vannak olyan ételek is, amelyeket kerülni kell ebben az időszakban.

Mi a helyzet a méhlepénnyel?

A kisbaba számára az oxigént, a tápanyagot és az anyagcserét mind a méhlepény biztosítja, amely védelmet is nyújt bizonyos kórokozók, toxikus anyagok ellen. Ugyan a placenta egy nagyon hatékony védelmi rendszer, azonban sajnos minden káros anyagot ez sem tud kiszűrni: emiatt többek között az alkohol, a koffein, a nikotin és néhány kórokozó a baba vérkeringésébe juthat az anyáéból, amely komoly problémákat okozhat. A dohányzás, a túlzott koffeinfogyasztás és az alkohol kerülése éppen ezért különösen fontos a terhesség során, akárcsak a tiltólistás ételeké.

A tiltólistás ételek

Abban, hogy a várandósság alatt milyen ételekről érdemes lemondanunk, Kovács Judit, dietetikus segített nekünk. A szakembertől megtudtuk, hogy a terhesség során lehetőleg kerülni kell a nyers – például osztriga, tatárbeefsteak -, vagy a nem megfelelően átsütött húst, illetve egyéb nyers élelmiszereket – ilyen például a lágytojás -, mert ezek fogyasztása miatt baktériumok juthatnak a szervezetbe, melyek károsíthatják a magzat egészségét. A penészes sajtok is ezért lehetnek ártalmasak, ezért a terhesség során ezeket sem jó ötlet enni.- A halak és a tenger gyümölcsei nagyobb mennyiségű higanyt tartalmazhatnak, ellentétben a kisebb halakkal, így ha a kismama halas ételre vágyik, érdemes inkább ez utóbbiakat választani. A higany mérgező, ezért nem csak a terhesség alatt, hanem a későbbiekben is érdemes a kisebb testű halak fogyasztásánál maradni – javasolta a szakértő.Kovács Judit szerint fontos az is, hogy a terhesség idején próbáljunk kevesebb sót enni, mert ez növeli a vizesedési hajlamot. – A használt fűszereket mindenképpen hőkezeljük, és csak megfelelő forrásból származót válasszunk. A nagyon csípős, irritáló fűszereket egészen a szoptatás végéig érdemes elkerülni – hívta fel rá a figyelmet a dietetikus.A koffein esetében a kávé és a kóla mértékkel ihatók, viszont az energiaital kerülendő, az alkohol pedig magzatkárosító hatása tiltott minden formában, egészen a szoptatás végéig. – A kismamáknál gyakran jelentkező probléma a puffadás, amely fokozza a tüdőre és a szívre nehezedő nyomást. Probiotikummal, gyakori, kisebb étkezéssel, illetve bizonyos ételek – mint a száraz hüvelyesek, káposztafélék – kerülésével azonban csökkenthetőek a panaszok és a nyomásfokozódás – javasolta a szakember.

Ügyeljünk az alapanyagokra és az elkészítésre is

Amellett, hogy az említett ételeket és italokat kerüljük, érdemes fokozottan odafigyelni az ételek előkészítésénél a higiéniás szabályok betartására is, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszély rizikóját. Az alapanyagok kiválasztásánál is figyeljünk oda: a felvágottaknál kerüljük a nyers, csak füstölt változatot, válasszunk ezekből is hőkezelt fajtát, és lehetőleg csak biztos forrásból vásároljunk húst és egyéb élelmiszereket.Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti étkezés témában: