Kisgyerek

Nyolc játék és tevékenység ovisoknak, amik fejlesztik a finommotorikát

A kézügyesség, a finommotorikus képességek játékos tevékenységekkel is fejleszthetők.
2024. Október 14.

A finommotorika a kéz apró izmaink, a finommozgásoknak a megfelelő koordinációját jelenti. Ezek azért is fontosak, mert a helyes ceruzafogást és az írás megtanulását is ezek teszik majd lehetővé. Egyszerű játékokkal, kézműveskedéssel is remekül fejlődik játékos módon – például a következő tevékenységekkel.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Gyurmázás. Az egyik legjobb tevékenység az apró kézizmok átmozgatására a gyurmázás. Görgetés, csavarás, formázás, klopfolás – ezek mind erősítik az ujjak izmait és a szem-kéz koordinációt is. Emellett pedig egy nagyon kreatív játék is. Készítsetek állatkákat, arcokat, vagy akár gyurma-süteményeket, és használjatok különböző formázó eszközöket, lenyomatkészítőket a játék során.

Gyöngyfűzés. Válassz nagyobb szemű gyöngyöket és készülhetnek is a nyakláncok, karkötök. Amellett, hogy fejleszti a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt, a gyöngyfűzés a koncentrációra és a türelemre is jó hatással van. A kreativitást is megdolgoztatja, amikor az ékszerek színét, mintáját tervezi a gyermeked. A gyöngyfűzés mellett színesre fesztett tésztákból is készülhetnek nyakláncok.

Ujjfestés. Az ujjakkal való festés igazán szórakoztató finommotors tevékenység, ami fejleszti a kisgyerek tapintását is. Nincs szükség hozzá másra, csak rajzlapra és folyékonyabb festékekre. Sőt, ujjfestéket akár otthon is készíthetsz – ehhez korábban itt adtunk ötletet.

Építőkockázás. Az építőkockázásnak számos jótékony hatása van a gyerekek fejlődésére – és ezek közül az egyik a finommotorika fejlődése. A tornyok, házak, hidak és más objektumok építése kreatív tevékenység, ami a tértudatot és alapvető fizikai-matematikai ismereteket is fejleszt, emellett pedig a problémamegoldást is gyakorolhatja vele a kisgyerek.

Papírkollázs. Egyaránt jól erősíti az ujjak izmait, ha gyerekeknek való ollóval vág kisebb darabokat a színes papírból a gyermeked – ha ezeket előre meg is rajzolod, és a vonal mentén kell majd kivágnia az alakzatokat, az a pontosságát is fejleszti –, és az is, ha egyszerűen csíkokra, négyzetekre, háromszögekre tépkedi kézzel a lapokat. A kisebb papírdarabokból és -fecnikből ezután színes kollázskép készülhet ragasztással.

Ruhacsipeszek. A ruhacsipeszek remek játékká alakíthatók, amivel fejleszthető a finommotorika, a kéz izmainak ereje és a koordináció is. Ilyen lehet például, ha egy kartonpapír szélére színes korongokat festesz fel, és hasonló színekre festesz csipeszeket is. Ezután a kisgyereknek a színének megfelelő körre kell csiptetnie a csipeszt.

De készülhet csiptetéssel girland is. Vegyél elő egy kék és egy barna madzagot, amik közül az egyik a „tó” lesz, a másik pedig a „faág”. Nyomtass vagy rajzolj halakat és madarakat, amiket a gyermeked színezzen vagy fessen ki, majd vágja ki őket gyerekeknek való ollóval. Ezután csipeszekkel csiptesse fel a madarakat a „faágra” és a halakat a „tóba”. Amikor az összesnek lett helye, tegyétek ki dekorációnak a girlandot.

Salátacsipesz. Egy kicsit nagyobb csipesszel is lehet finommotorikát fejlesztő játékot játszani. Ehhez egy konyhai salátacsipeszre lesz szükség, és színes papírgalacsinokra. A csipesszel válogassa kupacokba vagy tálakba az egyes színenként a galacsinokat a gyermeked úgy, hogy felcsippenti a galacsint, majd átteszi a helyére.

Festés fültisztító pálcikákkal. A színes festékekbe mártott fültisztító pálcikákkal pöttyökből alkotott kép készülhet a rajzlapra. Ez a precizitást is fejleszti.

(Forrás: splashlearn.com)