Család

Ezekre érdemes figyelni a dinnye kiválasztásánál

Néhány tipp, ami segíthet kiválasztani a mézédes görögdinnyét.
2025. Augusztus 08.
görögdinnye

(Kép forrása: Getty Images)

A legfinomabb görögdinnye kiválasztásához van néhány bevett tipp, amit érdemes figyelembe venni a vásárláskor. Ahogy az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer Facebook-posztjában írja, ugyan a dinnye kinézete segíthet valamennyit az érettség megítélésében, egyértelműen nem árulja el, hogy mennyire lesz édes.

Hasznos bejegyzésükben azonban ajánlank néhány módszert ennek megállapításár. Eszerint az érett görögdinnye súlyosabbnak érződik, mint amilyennek látszik, mert sok vizet tartalmaz – belül igazán lédús. „Érdemes ezért több azonos méretű darabot is összehasonlítani, és közülük a nehezebbet választani” – tanácsolják.

 

Emellett olyan dinnyét keressünk, ami feszes és rugalmas tapintású, ha ugyanis a héja kicsit is benyomódik, az már a túlérettség jele lehet. „Az is árulkodó, ha a dinnye formája kerek, a végei pedig tompák, a hegyesebb végű dinnyék ugyanis gyakran kevésbé érettek” – írják a következő szempontot. Emellett pedig jó jel, ha az alján van egy sárgás vagy krémszínű folt, ami arra utalhat, hogy sokáig pihent a földön, így volt ideje beérni.

Sokan ismerik a kopogtatós módszert: „az érett dinnye mély, tompa hangot ad, míg az éretlen inkább halkabban, “üresebben” szól” – írják.

Ha a legkisebb családtagnak is adnál az ízletes görögdinnyéből, ezt a hozzátáplálás viszonylag korai szakaszában megteheted: a kisbabáknak már 7-9 hónapos kortól adható a dinnye. Kezdetben érdemes csak a dinnye levével megkóstoltatni, majd később fokozatosan, napról napra emelhetjük az adagot. Amikor már hozzászokott a dinnye ízéhez, apránként kisebb dinnyedarabokat is adhatunk neki. Arra kell figyelni, hogy a magokat távolítsuk el a gyümölcsből, és ne adjunk egyszerre túl nagy darabot a babának. Hogy miért egészséges a dinnye, arról bővebben itt olvashatsz.