Mi a helyzet a lágy sajtokkal? Kockázatos lehet ezeket fogyasztani a babavárás idején?
“A lágy sajt a puhaságát a magas nedvességtartalmának köszönheti. Sajnos ez kedvezővé teszi a sajtot a listeria baktériumok elszaporodásának” – mondta el Dr. Neely Elisha szülészorvos a romper.com portálnak.
Ezek a baktériumok betegséget is okozhatnak, ha elfogyasztják, különösen a terhesség idején. Dr. Kim Langdon szülészorvos szerint a listeria baktériumok veszélyesek lehetnek a várandós nőre és a babára, vetélést és koraszülést is okozhatnak. A listeria baktérium szervezetbe kerülése esetén kialakulhat egy listeriosisnak nevezett fertőzés. Elisha szerint ez a várandós nőknél influenzaszerű tüneteket, has- vagy hátfájást, hányingert, hányást vagy hasmenést is okozhat, de a fertőzés a magzatra gyakorolt hatásai életveszélyesek lehetnek.
- Kapcsolódó: Ezeket az ételeket ne fogyaszd terhesen!
“Ezek a tünetek akár két hónappal a listeria baktériummal való megfertőződés után is megmutatkozhatnak. Azonban meglehet, hogy a nő nem tapasztal semmilyen tünetet. Míg a várandós nő tünetei enyhék lehetnek, addig a magzat vagy az újszülött fertőzése súlyos lehet” – hangsúlyozta Elisha, aki elmondta, hogy a fertőzés okozhat koraszülést, vagy vetélést is. A baba születhet súlyos betegséggel, agyhártyagyulladással vagy szepszissel, és a születése után elhunyhat a fertőzés következtében.
Sara Lyon dúla és szülési szakértő elmondta a portálnak, hogy nem csak a lágy sajt lehet a listeria baktérium hordozója, hanem más élelmiszerek is – például felvágottak és csírák, illetve tojás, nyers zöldségek és gyümölcsök. Ezért ő azt javasolja a kismamáknak, hogy mindenképpen tájékozódjanak az élelmiszereiket illetően.
Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) hivatalos ajánlása szerint a várandós nőknek a pasztőrözetlen tejből készült lágy sajtokat kerülniük kell, és csak olyat vásároljanak, amelyek címkéjén szerepel a “pasztőrözött” felirat. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb krémsajt, cottage cheese és mozzarella bár lágy sajtok, de rendben vannak, amíg pasztőrözöttek.
- Kapcsolódó: Tiltólistás ételek a terhesség alatt
Elisha figyelmezteti a kismamákat a kéksajtok kerülésére: “A terhesség alatti listeriosis elkerülése érdekében ne egyél lágy, kék sajtokat, mint például a dán kék sajt vagy a gorgonzola. Ezek penészes sajtok, és tartalmazhatnak listeria baktériumot. Más olyan lágy sajtokat, mint a brie, a camambert, a roquefort és a feta, valamint mexikói sajtokat, mint a queso blanco és queso fresco szintén nem szabad enni” – mondta a portálnak.
A nem lágy sajtok és a pasztőrözött tejből készült sajtok biztonsággal fogyaszthatók a terhesség idején. A kemény sajtok, mint többek között a cheddar, a gouda ilyen opciók lehetnek. A sajtok címkéjén pedig mindig ellenőrizd, hogy pasztőrözött tejből készültek-e.
Ha valamilyen étel fogyasztásával kapcsolatban elbizonytalanodsz, ajánlott kikérned az orvosod útmutatását.
A cikk forrása: romper.com