Terhesség

Különös korai terhességi tünetek

A terhességi teszt elvégzése, majd a pozitív teszt utáni orvosi vizsgálat az egyetlen módja, hogy valóban megbizonyosodjon valaki a várandósságáról. Azonban néhány korai tünet esetén érdemes lehet gyanakodni, és vásárolni egy tesztet.
2022. Február 07.
Különös korai terhességi tünetek (Fotó: Getty Images)

A terhesség első trimeszterében jelentős hormonális változások következnek be, amelyek különféle tüneteket okozhatnak. Ezek némelyike már a terhesség első heteiben is megjelenhet. A korai tünetek között van néhány különösebb is.

Orrvérzés

A szervezetben zajló hormonális változás miatt meglehetősen gyakori a terhesség alatti orrvérzés. Ez a tünet csak ritkán súlyos, és általában otthon is kezelhető.

Hangulatingadozások

Az első néhány hétben bekövetkező hormonális változások hangulatingadozásokat eredményezhetnek. A terhes nők érzelmesebbnek érezhetik magukat, mint általában. A felfokozott érzelmek teljesen normálisak ebben az időszakban, de ha aggodalomra adnak okot, érdemes egy szakemberrel is megvitatni.

Fejfájás

A megnövekedett ösztrogénszint miatt a várandós nők tapasztalhatnak fejfájást is. De a stressz vagy a fáradtság is járhat tenziós fejfájással. Ha a fejfájás csillapítására szeretnél valamilyen fájdalomcsillapítót bevenni, érdemes előtte konzultálni az orvosoddal arról, hogy milyen készítmény használatát javasolja.

Szédülés

A terhesség korai szakaszában csökkenhet a vérnyomás, mert az erek kitágulnak, hogy több vér jusson a méhbe. A csökkent vérnyomás szédüléshez vezethet, ami előfordulhat fáradtság, alacsony vércukorszint és stressz miatt is. A kisebb, rendszeres étkezések, és a stressz csökkentése is segíthet

Pattanás

A terhesség egy másik korai jele, amit sokan tapasztalnak, a pattanás. Azok, akiknek a terhességük előtt is voltak pattanásai, észrevehetik, hogy ezek a terhesség alatt súlyosbodnak. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium (ACOG) a következőket javasolja a terhesség alatti pattanások kezelésére:

  • napi kétszer arcmosás, enyhe arctisztítóval és vízzel
  • tartózkodni kell az aknés sebek kaparásától, nyomkodásától, az esetleges hegesedés csökkentése érdekében
  • olajmentes kozmetikumok használata

Bármilyen pattanás elleni készítményt használnál, előtte konzultálj az orvosoddal, hogy megbizonyosodj róla, hogy biztonságos a termék a terhesség alatt.

Fokozott szagérzékelés

A terhesség korai szakaszában egy másik tünet lehet a fokozott szagérzékelés. Ez bizonyos szagokkal szemben csökkent toleranciát jelenthet, de az is lehet, hogy a várandós nő egyszerűen érzékenyebb lesz a szagokra. Egyes esetekben ez hányingerhez is vezethet.

Furcsa ízérzet a szájban

A szakértők szerint a hormonális változások egyes kismamáknál ezt az állapotot is okozhatják, amit dysgeusia-nak is neveznek. Egyes nők fémes ízre panaszkodnak, vagy éppen arra, hogy túl sok nyáluk termelődik.

Hüvelyi folyás

A legtöbb nő tapasztal hüvelyi folyást a menstruációs ciklus különböző pontjain. A tiszta, fehér vagy ragacsos folyás normális a terhesség alatt, ez a terhesség egy korai jele is lehet.

Azonban a legjobb, ha felkeresed az orvosodat, ha a folyás:

  • nem fehér vagy tiszta
  • büdös
  • viszketés, fájdalom vagy érzékenység is jelentkezik

Sóvárgás és ételundor

A terhesség korai szakaszában megváltozhat a nők élelmiszerekhez fűződő kapcsolata, és azok az ételek, amiket egykor szerettek, hirtelen visszataszító ízűek lehetnek, és az is lehet, hogy olyan ételek után sóvárognak, amiket korábban soha nem szerettek.

Azonban ha olyan dolgok után sóvárog a kismama, amelyek nem ehetők (például föld, kréta, stb.), azt egy pica nevű állapot okozhatja – ilyen esetben javasolt orvoshoz fordulni.

Fáradtság

A terhesség szintén gyakori tünete a nagyfokú fáradtság vagy akár kimerültség, különösen a korai időszakban. Ezt a fáradtságot a hormonális változás is okozhatja.

Légszomj

A terhesség első néhány hetében növekszik a progeszteron hormon szintje, ami szaporább légzést is okozhat. Emiatt úgy is érezheted, hogy légszomjad van.

Orrdugulás

Sok nő tapasztal rhinitist a terhesség alatt, ami orrfolyással, orrdugulással járhat. A párásító vagy a sóoldat használata segíthet ennek kezelésében.

Székrekedés

Egyes nőknél székrekedést okozhatnak a hormonális változások a terhesség alatt. Az emelkedett progeszteronszint ellazíthatja a bélfalat, ami megnehezíti a székletürítést. Ez a tünet gyakoribb a terhesség későbbi időszakában, de van, aki már az elején tapasztalja.

Forrás: medicalnewstoday.com