Terhesség

Vaspótlás zöldekkel!

A spenót és a sóska dúskál a vasban, a folsavban és a C-vitaminban, ezért különösen ajánlják kismamáknak.
2012. Május 13.

A növények közül a spenót az egyik legjobb vasforrás

Kismamáknál és szoptatós anyáknál elég gyakori jelenség a szervezet vashiányos állapota, hiszen ilyenkor megduplázódik a szervezet vasigénye (30 mg/napra emelkedik) – mondja Bajor Zsuzsanna egészségfejlesztő, dietetikus.

– A pótlásról azért kell időben gondoskodni, mert hamar jelentkezhetnek a vashiány tünetei: fáradékonyság, csökkent szellemi teljesítőképesség, az immunrendszer gyengülése, hajhullás. Az állati eredetű termékek nagyobb mennyiségű vasat tartalmaznak, de vannak értékes növények is (zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények), melyek szintén elengedhetetlenek.

Fogyaszd rendszeresen:

Állati termékek közül: húsok, halak, máj, tojás

Zöldségek közül: sóska, spenót, mángold, spárga, brokkoli, zöldborsó, csicseriborsó, szója, babfélék, lencse, cékla

Gyümölcsök közül: szamóca, sárgabarack, ribizli, avokádó, aszalt gyümölcsök (például paradicsom, barack, mazsola, füge)

Magvak közül: mák, napraforgómag, mogyoró, mandula, tökmag, szezámmag, dió, kesudió

Fűszer- és gyógynövények közül: kakukkfű, petrezselyem, majoránna, csalán, gyermekláncfű

Az étrend összeállításánál törekedj arra, hogy állati és növényi eredetű termékek is szerepeljenek az ételeidben, mert a szervezet a húsban lévő vasnak körülbelül a negyedét veszi fel, míg a növényi eredetű forrásokból csupán a 10 százalékát. Tartsd szem előtt azt is, hogy a felszívódását a C-vitamin és a folsav segíti, a kávé, tea pedig nehezíti. Legjobban úgy hasznosul, ha a húsok mellé zöldségeket fogyasztasz, lehetőleg minél kevésbé feldolgozva.

Vaspótlás zöldekkel!

Zöldséggel töltött harcsa

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

két közepes sárgarépa, gyufaszál vékonyságúra vágva

öt-hat szál medvehagyma, apróra vágva

négy szelet afrikai harcsafilé

só, frissen őrölt fehér bors

30 dkg friss spenót

egy evőkanál szűz olívaolaj

öt-hat közepes burgonya hámozva, felkockázva

A vékony sárgarépacsíkokat öt perc alatt roppanósra pároljuk, hozzákeverjük a medvehagymát, és hűlni hagyjuk. A halszeleteket kevés sóval és borssal ízesítjük, majd a megmosott spenóttal beterítjük. Erre ráhalmozzuk a zöldségeket, feltekerjük, és kevés olajat alátéve sütőzacskóba helyezzük. Közepes hőfokon negyedóra alatt megsütjük. A burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Pürésítve, köretként tálaljuk a hal mellé.

Tápanyagtartalom egy adagra:

kalória: 626 kcal

fehérje: 30 g

zsír: 6 g

szénhidrát: 40 g

Kapcsolódó cikkeink: