Baba

7 jel, hogy a babád készen áll a szilárd ételekre

Milyen jelei vannak annak, hogy a baba készen áll a szilárd ételekre, hogy eljött a hozzátáplálás ideje?
2022. Szeptember 26.
baba etetés etetőszék
Mikor áll készen a hozzátáplálásra?

A szakemberek szerint a hozzátáplálást 6 hónapos korban ajánlott elkezdeni, de legkésőbb a baba 26 hetes korában be kell vezetni a szilárd ételeket.

Mikor áll készen a hozzátáplálásra?

Az életkor mellett azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a baba egyéni fejlődésében elérkezett-e az idő a hozzátáplálásra. Ennek eldöntésére a következő jeleket kell keresni a kisbabánál:

  1. Jól tartja, jól irányítja a fejét és a nyakát, stabil törzskontrollal rendelkezik.
  2. Eltűnik a nyelvkilökési reflex. Ezt letesztelheted úgy, hogy egy kevés anyatejjel vagy tápszerrel higított ételt próbálsz a baba szájába adni egy kanál hegyével vagy az ujjaddal. Ha az ételt azonnal visszalöki a nyelvével, és ez több próbálkozásnál is így van, akkor még nem áll készen a kisbaba a kanállal való etetésre.
  3. Segítséggel képes ülni (az etetések alkalmával segítséggel, például ölben ültethető, nagyjából 110 fokos szögben megdöntve).
  4. Születése óta megduplázta a súlyát.
  5. Érdeklődik az általad fogyasztott, az asztalon lévő ételek iránt, ezek után nyúl, rágó-nyammogó mozdulatokat végez, izgatottan figyeli az evést.
  6. A tárgyakat az egyik kezéből a másikba tudja helyezni, közelíti ezeket a szája felé.
  7. Kinyitja a száját, ha kanállal étellel kínálod (és elfordul, ha nem kér).

 

Ha a baba már készen áll az etetésre

A következő néhány tippet is érdemes figyelembe venni, ha a kisbaba már készen áll a hozzátáplálásra.

  • Időzíts jól, olyan napszakot válassz, amikor a baba kipihent, nem kell sietnetek, nyugodtan tudtok próbálkozni. Figyelj a hangulatára, hogy vidám és éber legyen.
  • Ne siess, az elején sok időbe telhet akár az is, hogy egy kanál étel eljusson a baba szájáig, onnan pedig a hasába. Az első alkalmakkor csak pár falat étellel kezdj.
  • Az első ételek ne a gyakori táplálékallergének közül kerüljenek ki, és egyszerre egyféle alapanyaggal javasolt próbálkozni, 3-4 napos szünettel a következőig, hogy ha esetleg gond van, akkor tudd, mi okozta.
  • Mielőtt az ételt a szájához kanalazod, tehetsz belőle egy cseppet az asztalra, az etetőszék tálcájára, amit megvizsgálhat, megfoghat, akár meg is kóstolhat.
  • Számíts az elutasításra is, előfordulhat, hogy több alkalommal kell megkóstolnia valamit ahhoz, hogy utána elfogadja az adott ételt.
  • Ha már elfordítja a fejét, összezárja a száját, azzal a baba jelzi, hogy nem kér többet az ételből. Ilyenkor nem szabad tovább erőltetni az etetést, a baba jelzéseire kell hagyatkozni.

Felhasznált források: babycenter.com, raisingchildren.net.au, whattoexpect.com, gyerekszoba.hu

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu