Baba

„Pokol nehéz volt az eleje” – Csak 23 éves volt Nyári Dia, amikor anya lett

Nyári Dia színész azt mondja, el tudja képzelni, hogy második gyermeket is vállalnak férjével annak ellenére, hogy nem volt könnyű számára a babázós időszak. Sőt, tulajdonképp mindent máshogy képzelt előzőleg, mint ahogyan történt…
2023. Március 30.
nyári dia színész
Fotó: Fotocentral

Még csak huszonnyolc éves Nyári Dia színész, de már egy ötéves kisfiú édesanyja. Mint a Gyerekszoba Anyapercek podcastjában elmondta, abszolút nem szabálykövető, inkább laza, intuitív szülő. „A barátaim néha úgy jellemeznek, hogy hippimutter vagyok… pedig végtelenül tudok parázni felesleges dolgokon.”

Dia azt mesélte Semjén Nórának, hogy másként képzelte el az első időszakot, mint amilyen az lett a valóságban. „Úgy voltam vele, hogy megszületik egy kisember, majd valamelyest alkalmazkodik hozzánk, mi pedig kielégítjük az ő igényeit.” Ehhez képest el kellett fogadnia, hogy kisfia, Zétény nagyon is maga diktál a családi életben. „Ő kifejezetten rendszerkedvelő, egyéves koráig arra volt szüksége, hogy minden pontosan a megszokott módon történjen. Így érezte magát biztonságban.”

Ennek ellenére Dia szerint kisfia természetét illetően inkább rá hasonlít, hozzáteszi: férjével sokat tanultak a kicsitől. „Mindketten egykék vagyunk, és ez hoz magával egyfajta önzőséget. Nem tanultuk meg, milyen az, amikor feladjuk magunkat.”

Dia nyíltan beszél arról is a podcastben, hogy számára nem volt könnyű az első év, vagy ahogy ő fogalmaz, „pokol nehéz volt”. „Nem ment könnyen semmi. Zétény három hónapon át sírt, azt éreztem, hogy nem tudok rajta segíteni, hogy borzasztó vagyok, és jó hülye, hogy belementem ennyi idősen, ezt egyszerűen nem nekem találták ki.”

Mint mondja, tudatos döntés volt náluk a családalapítás, noha csak huszonhárom éves volt, amikor anya lett. „Hiába találod ki, hogy anyuka akarsz lenni, akkor jössz rá, hogy milyen, amikor már ott van a kezedben a gyerek. (…) „Eddig mindent tudtam úgy csinálni az életben, ahogy szerettem volna, és nehéz volt feldolgoznom, hogy most nem én irányítok.”

Aztán ez az érzése fokozatosan megváltozott, és ma már azt mondja, nem kizárt, hogy vállalnak még egy gyermeket, főként, mivel Zétény nagyon vágyik rá. „Ha holnap lenne egy kétcsíkos tesztem, azt mondanám: vágjunk bele!”

Nyári Dia férje Kovács Dániel sportriporter, és mint a színész elmondja, jó társ, jó apa; „nélküle nem menne”. „Itt kemény csapatmunka van” – fogalmaz.  Ő maga is végez civil munkát, edzőként dolgozik, mert mint mondja, a színész szakmában kiszámíthatatlan, mikor és meddig van feladata.